Особливості організації педагогічного спілкування студентів спеціальної освіти - Проскурняк, Олена (My University, 2019)
У статті обґрунтовується важливість організаційно педагогічного спілкування зі студентами, які навчаються за освітньо-професійною програмою «спеціальна освіта». На основі вивчення літературних джерел доведено, що проблема організації педагогічного спілкування у майбутніх дефектологів не досить досліджена. З метою вивчення стану педагогічного спілкування в зазначеної категор1ї студентів було розроблено відповідну анкету. Зміст тверджень анкети Ґрунтується на визнаній структурі педагогічного спілкування, яка покладено в основу ії критер1JВ. За результатами експерименту встановлено, що студенти виявили різні рівні сформованості навчального спілкування, які опосередковані такими характеристиками, як: «Знання про педагогічне спілкування», «Комунікативні уміння та навички», «спілкування з дітьми з порушеннями інтелекту, «емоційний супровід у спілкуванні». Виділено три рівні сформованості навчального спілкування студентів спеціальної освіти: низький, середній, високий та надано їхню характеристику. Низький рівень характеризуються недостатньою сформованістю педагогічного спілкування студентів, за якого теоретичні знання про педагогічне спілкування та його складники є фрагментарними, у проявах рефлекс{)" та емпат1ї щодо дітей із порушеннями інтелекту студенти від чувають труднощі. Середній рівень характеризується наявністю теоретичних знань про спілкування та його складники, студенти переважно володіють уміннями у спілкуванні, здатні до проявів рефлекс1ї та емпатії; орієнтуються в особливостях комунікативної діяльності дітей із порушеннями інтелекту. Високий рівень характеризується проявами високої сформованості педагогічного спілкування студентів спеціальної освіти, глибинним рівнем теоретичних знань про спілкування, сформованістю умінь у спілкуванні та професійному володінні. Зокрема, зафіксовано, що у студентів найпоширеніший середній рівень педагогічного спілкування - 49,4%, 33%. студентів мають низький рівень педагогічного спілкування. Перспективу подальшого дослідження вбачаємо в розробленні моделі організації педагогічного спілкування в студентів спеціальної освіти, розробленні програми оптимізації організації педагогічного спілкування майбутніх дефектологів, яку необхідно впроваджувати з першого, року навчання у виші.
Проскурняк О. І. Особливості організації педагогічного спілкування студентів спеціальної освіти / О. І. Проскурняк // Причорноморський науково-дослідний інститут економіки та інновацій : наук. журнал. – Одеса : Гельветика, 2019. – Вип. 18, том 3. – С.119-122
Keywords: студенти, педагогічне спілкування, анкета, діагностика, рівні