«Ленінопад» в Україні та інші історії українських пам’ятників - Пухарев, Вікентій (My University, 2018)
У статті висвітлено питання історії встановлення, подальшого існування, знищення та відновлення пам’ятників на території України під час панування Російської та Австро-Угорської імперій, Польщі та СРСР, і в період Незалежності України. На конкретних прикладах пам’ятників у найбільших українських містах – Києві, Харкові, Одесі, Львові тощо, розкрито еволюцію процесу сприйняття історичної пам’яті, культурних традицій у галузі монументального мистецтва впродовж ХІХ – початку ХХІ ст. В останні роки окреслена проблема набула додаткової актуальності, що потребує відповідного дослідження.
Pucharev V. «Leninopad» na Ukrajine a jine pribehy ukrajinskych pomniku / V. Pucharev // NaVychod (Чеська Республіка). – 2018. – Cislo 1. – C. 28–31.
Keywords: Історична пам'ять, монументальне мистецтво, пам’ятник; Historical memory, monumental art, monument; Историческая память, монументальное искусство, памятник