Розвиток творчих здатностей учнів при вивченні графічного редактора на уроках інформатики - Федота, Артем (My University, 2023)
Магістерська робота присвячена дослідженню ефективних методів розвитку творчого потенціалу учнів у процесі опанування комп'ютерної графіки. Основною метою дослідження є аналіз можливостей використання графічних редакторів, таких як Adobe Photoshop, Paint та інших, як інструментів для стимулювання креативності та критичного мислення учнів на уроках інформатики. У роботі розглянуто педагогічні технології та методи, які сприяють розвитку творчих здібностей учнів, зокрема проєктну діяльність, проблемне навчання та інтерактивні форми організації уроків. Проведено емпіричне дослідження, що включає педагогічний експеримент з використанням графічного редактора для створення творчих проєктів учнів. Визначено, що застосування графічних редакторів на уроках інформатики позитивно впливає на формування навичок самовираження, естетичного сприйняття та розв'язання нестандартних задач. The master's thesis is devoted to the study of effective methods of developing the creative potential of students in the process of mastering computer graphics. The main goal of the study is to analyze the possibilities of using graphic editors, such as Adobe Photoshop, Paint and others, as tools for stimulating creativity and critical thinking of students in computer science classes. Pedagogical technologies and methods that contribute to the development of students' creative abilities are considered in the work, including project activities, problem-based learning, and interactive forms of lesson organization. Empirical research was conducted, including a pedagogical experiment using a graphic editor to create students' creative projects. It was determined that the use of graphic editors in computer science classes has a positive effect on the formation of skills of self-expression, aesthetic perception and solving non-standard problems.
Федота А. О. Розвиток творчих здатностей учнів при вивченні графічного редактора на уроках інформатики : кваліфікаційна робота на здобуття освітнього ступеня магістра зі спеціальності 014 : Середня освіта (Інформатика) / Артем Федота; наук. керівник Ірина Щербак. – Харків, 2023. – 79 с.
Keywords: творчі здібності, графічний редактор, інформатика, креативне мислення, візуальне мислення, навчальний процес, розвиток учнів; creative abilities, graphic editor, computer science, creative thinking, visual thinking, educational process, student development