Становлення лексичної і фразеологічної підсистем сфери рибальства в українській мові - Міняйло, Роман (My University, 2021)
У дисертації вперше в українському мовознавстві крізь призму матеріально-духовної культури комплексно досліджено українську рибальську лексику і фразеологію від її зародження до багатоаспектного формування й усуспільнення. Уперше докладно проаналізовано семантику і структуру рибальських найменувань в історичному аспекті та сучасному осмисленні, установлено генетичні зв’язки рибальської лексики і фразеології з лексикою і фразеологією інших стародавніх промислів: збиральництва, мисливст, лозоплетіння, скотарства тощо. Різноструктурні рибальські найменування досліджено на засадах виробленого автором сутнісномотиваційного підходу (СМП), що вповноважило до розроблення нового наукового напряму – генно-синхронної полідискурсивної галузевої термінології. На засадах СМП зʼясовано місце предметно-номінативних та образно-експресивних рибальських найменувань в українській мовній картині світу, простежено тенденції якісних і кількісних змін в українському рибальському лексиконі. Проаналізовано структуру і встановлено мотиваційні типи (МТ) рибальських лексем і фразем та співвідношення МТ у межах лексико- і фразеосемантичних груп. Результати дисертації створюють методологічну базу для досліджування галузевих термінологій на засадах СМП та його екстраполяції на всі складники лексико-фразеологічної макросистеми
Міняйло Р. В. Становлення лексичної і фразеологічної підсистем сфери рибальства в українській мові : автореф. дис. … д-ра філологічних наук : 10.02.01 / Міняйло Роман Вікторович ; Одеський нац. ун-т імені І. І. Мечникова – Одеса, 2021. – 38 с.
Keywords: матеріально-духовна культура, українська рибальська лексика і фразеологія, семантика, структура, генетичні звʼязки, сутнісномотиваційний підхід, предметно-номінативні найменування, образно-еспресивні найменування, мотиваційні типи; material and spiritual culture, Ukrainian fishing vocabulary and phraseology, semantics, structure, genetic connections, essential-motivational approach, subject-nominative names, figurative-expressive names, motivational types