Формування соціальної активності студентської молоді у дозвіллєвій діяльності. - Шепелєва, Наталія (My University, 2021)
Дисертаційну роботу присвячено проблемі формування соціальної активності студентської молоді у дозвіллєвій діяльності. Актуальність теми зумовлена ускладненням процесу соціального становлення молодих людей, зокрема студентів, внаслідок різких соціокультурних змін суспільства (інформатизація та спричинені нею нові виклики соціуму – інформаційне занурення та інтернет-залежність, кібертероризм і кіберзлочинність, інформаційне навіювання, соціальна фрустрація та ін.). Оскільки у студентської молоді відсутній досвід пристосування до нових соціальних змін, то в процесі їх соціального розвитку зростає стихійна складова соціалізації, що сприяє поширенню споживацтва, песимізму, залежностей, які призводять до пасивності студентів у суспільстві. Трансформація сфер діяльності, зокрема дозвілля, розширюється безмежним віртуальним простором, де студентська молодь є провідною соціальною групою та, одночасно, навігатором і творцем віртуальної культури людства. Дозвіллєва діяльність дозволяє реалізувати потреби студентської молоді у реальному та віртуальному просторі, що сприяє розвитку у них соціально важливих якостей (ініціативність, соціальна мобільність, соціальна творчість та ін.), що є складовими соціальної активності. Це обумовлює необхідність соціально-педагогічного спрямування організації дозвіллєвої діяльності студентів як засобу формування їх соціальної активності. This study deals with the formation of student youth’s social activity in leisure activities. The significance of the theme is due to the complication of social formation of young people, including students, as a result of sharp socio-cultural changes in society (informatization and the new challenges of society caused by it, information immersion and Internet addiction, cyber-terrorism and cyber-crime, information influence, social frustration and etc.). Since students have no experience of adapting to new social changes, in the process of their social development the spontaneous component of socialization grows and contributes to the spread of consumerism, pessimism, and addictions, which lead to the passivity of students in society. The transformation of the spheres of activity, in particular regarding leisure, is being expanded by the boundless virtual space, where the student youth is the leading social group and, at the same time, the navigator and creator of the virtual culture of mankind. Leisure activities make it possible to fulfill the needs of student youth in a real and virtual space, contribute to the development of socially important qualities in them (initiative, social mobility, social creativity etc.), which are components of social activity. This necessitates the socio-pedagogical drive for organizing students’ leisure activities, as a means of shaping their social activity.
Шепелєва Н. В. Формування соціальної активності студентської молоді у дозвіллєвій діяльності : дис. ... д-ра філософії : 231 – Соціальна робота / Шепелєва Н. В. ; Харківська державна академія культури, Комунальний заклад «Харківська гуманітарно-педагогічна академія» Харківської обласної ради. - Харків, 2021. - 305 с.
Keywords: соціальна активність, студентська молодь, формування соціальної активності студентської молоді, дозвіллєва діяльність, інформаційне суспільство, соціально-педагогічна дозвіллєва діяльність, система соціально-педагогічної дозвіллєвої діяльності з формування соціальної активності студентської молоді; social activity, students, the formation of student youth’s social activity, leisure activities, information society, socio-pedagogical leisure activities, the system of socio-pedagogical leisure activities for formation of student youth’s social activity