Модель персоналізованої траєкторії педагогічної практики у підготовці фахівців спеціальної освіти: теоретичне обґрунтування та практичне впровадження - Ільченко , Оксана; Тарасова Віталія, Віталія; Яцинік Алла, Алла; Мантулєнко , Марія; Івашура , Наталія (My University, 2026)
У статті висвітлюється проблема оновлення підходів до організації педагогічної практики у системі підготовки фахівців спеціальної освіти, зокрема майбутніх логопедів, в умовах реформування вищої освіти України та впровадження компетентнісної парадигми. Акцент зроблено на необхідності подолання уніфікованого характеру практичної підготовки, який обмежує врахування індивідуальних освітніх потреб, професійних інтересів і темпів професійного становлення здобувачів. Обґрунтовується доцільність розгляду педагогічної практики не лише як етапу закріплення теоретичних знань, а як простору цілеспрямованого професійного розвитку та формування суб’єктної позиції майбутнього логопеда. У межах дослідження представлено авторське бачення персоналізованої траєкторії педагогічної практики як індивідуально спроєктованого маршруту професійного становлення, що вибудовується з урахуванням стартових можливостей здобувача, його освітніх запитів, професійних цілей і забезпечується системою педагогічного супроводу. Розкрито структуру моделі персоналізованої траєкторії, яка охоплює цільовий, мотиваційно-ціннісний, змістово-діяльнісний, рефлексивно-оцінний та результативний блоки, а також описано послідовність її реалізації упродовж різних видів педагогічної практики. Особливу увагу приділено практичним інструментам персоналізації, зокрема індивідуально-диференційованому освітньому маршруту (ІДОМ) практики, картці професійно-особистісного зростання та оцінювальній рубриці, що забезпечують усвідомлене планування діяльності, розвиток рефлексії та фіксацію професійної динаміки здобувачів. Наведені кейс-матеріали ілюструють можливості адаптації змісту та завдань практики до реальних потреб майбутніх логопедів і специфіки роботи з дітьми з мовленнєвими порушеннями. Персоналізована траєкторія педагогічної практики розглядається як ефективний ресурс підвищення якості практичної підготовки, інтеграції теорії й практики та формування готовності до індивідуалізованої логопедичної допомоги.
Keywords: спеціальна освіта; логопед; педагогічна практика; персоналізована траєкторія; індивідуальний маршрут; професійно-педагогічна компетентність; special education; speech therapist; teaching practice; personalised trajectory; individual educational route