Підготовка майбутніх соціальних працівників до соціальної профілактики торгівлі людьми у закладах вищої освіти - Онипченко, Оксана Ігорівна; Сургова, Світлана Юріївна; Білозерова, Мар’яна Вікторівна (My University, 2023)
У статті розглянуто досвід підготовки майбутніх соціальних працівників до соціальної профілактики торгівлі людьми у ЗВО. На основі здійсненого наукового пошуку та з урахуванням аналізу понять «торгівля людьми», «соціальна профілактика» визначено, що соціальна профілактика торгівлі людьми – це один із напрямів соціально-педагогічної діяльності, що спрямований на нейтралізацію чинників, факторів і мінімізацію ризиків потрапляння у ситуацію торгівлі людьми; самозахист прав людини та реалізацію соціальної політики держави для вирішення та попередження проблеми торгівлі людьми; формування моделі відповідальної поведінки через підвищення рівня інформаційної обізнаності й особистої відповідальності людини за своє життя. Відповідно до Закону України «Про протидію торгівлі людьми» Міністерство освіти і науки України, органи управління освітою, заклади освіти, особливо у період військової агресії, мають впроваджувати в освітній процес заходи щодо підвищення рівня обізнаності здобувачів освітніх послуг та їх батьків з питань запобігання торгівлі людьми. Необхідною складовою підготовки фахівців до здійснення практичної професійної діяльності як фахівців, що працюють з постраждалими від торгівлі людьми є викладання освітнього компонента «Протидія торгівлі людьми». Він дає змогу здобувачам вищої освіти засвоїти знання, уміння та навички щодо особливостей явища торгівлі людьми, заходів протидії йому, а також щодо наявних підходів практичної соціальної роботи з особами, які постраждали від торгівлі людьми. Використано інноваційні розвивальні форми, методи та засоби підготовки майбутніх соціальних працівників до соціальної профілактики торгівлі людьми, що забезпечуються відповідними умовами та реалізуються через зміст профілактичної роботи відповідно до видів профілактики – первинної, вторинної чи третинної, що дозволяє розглядати наявні проблеми з різних боків.
Онипченко О. І. Підготовка майбутніх соціальних працівників до соціальної профілактики торгівлі людьми у закладах вищої освіти / О. І. Онипченко, С. Ю. Сургова, М. В. Білозерова // Наука і техніка сьогодні Серія Педагогіка. – 2023. – Випуск № 12 (26). – С. 549-562
Keywords: соціальна робота, протидія торгівлі людьми, соціальна профілактика торгівлі людьми, підготовка майбутніх соціальних працівників; Social Work, combating human trafficking, social prevention of human trafficking, training of future social workers