Сутність професійної компетентності майбутнього викладача музичного мистецтва. - Білостоцька, Ольга (My University, 2020)
На основі аналізу нормативно-правових документів щодо здійснення підготовки магістрів музичного мистецтва визначено, що підґрунтям сучасних стандартів вищої освіти є компетентнісний підхід. Аналіз різних підходів до визначення сутності поняття професійної компетентності майбутнього викладача музичного мистецтва дозволив виявити загальні тенденції трактування цього педагогічного феномену, який визначається дослідницьким спрямуванням магістерської підготовки, особливостями мистецько-педагогічної діяльності, наявністю художньо-творчих і виконавських форм практичної роботи й специфічними методами музичного навчання як складного багатокомпонентного утворення, яке ґрунтується на здатності до мистецько-педагогічної діяльності на основі комплексу фахових знань, умінь, здібностей, психолого-педагогічного й виконавського досвіду, які забезпечують певний результат. У дослідженні визначено сутність поняття “професійна компетентність майбутнього викладача музичного мистецтва”. У статті обґрунтовано структуру професійної компетентності магістра музичного мистецтва, що представлена мотиваційно-ціннісним, когнітивним, діяльнісним, регулятивно-рефлексивним компонентами. Означені компоненти розкривають загальні й спеціальні (фахові) компетентності, визначені в освітньо-професійній програмі спеціальності Музичне мистецтво: методологічна психолого-педагогічна, методична, дослідницька, музикознавча й музично-виконавська компетенції.
Білостоцька О. В. Сутність професійної компетентності майбутнього викладача музичного мистецтва / О. В. Білостоцька // Науковий часопис Нац. пед. ун-ту імені М. П. Драгоманова. Серія 5 : Педагогічні науки: реалії та перспективи, 2020. – Вип. 75. – С. 15–20.
Keywords: професійна компетентність, компетенція, магістратура, викладач музичного мистецтва