Використання технології кооперативного навчання як одна з умов підвищення ефективності роботи щодо формування основ самореалізації та творчого саморозвитку у майбутніх вихователів закладів дошкільної освіти - Бакуменко, Тетяна (My University, 2019)
Стаття присвячена проблемі створення найбільш сприятливих умов для формування у студентів педагогічних закладів вищої освіти прагнення до саморозвитку та самовдосконалення у процесі навчальної діяльності. Основним напрямком цієї роботи автор вважає упровадження в практику освітньої діяльності кооперативного навчання. У статті розкрито сутність поняття «компетенція», пояснено її психологічний аспект, а також перелічено основні складові професійної компетентності педагога закладу дошкільної освіти, якими за час навчання повинні оволодіти студенти. Особливу увагу приділено поясненню принципів саморозвитку та самоактуалізації майбутніх фахівців дошкільної освіти. Автором надано характеристику особистісної зрілості майбутнього педагога як однієї зі складових його професійної компетентності, а також перелічено її параметри. Доведено, що особистісна зрілість передбачає сформованість у майбутнього фахівця дошкільної галузі освіти потреби у самовдосконаленні, що визначається комплексом особистісних якостей, проявів та вмінь. До таких якостей відносяться інтелектуальні (креативність, евристичність, здатність виділяти головне й другорядне, встановлювати закономірності, аналізувати, порівнювати, узагальнювати, бачити ситуацію з різних точок зору; розсудливість, виваженість). Запропоновано систему роботи в малих групах з метою формування у студентів саме інтелектуальних якостей як основи подальшого самовдосконалення вихователя у процесі професійної діяльності. Автор подає історичний огляд використання технології «кооперативного навчання», а також характеристику понять «кооперативне навчання», «технологія роботи в малих групах». У статті обґрунтовано доцільність використання в роботі зі студентами педагогічних закладів вищої освіти кооперативного навчання. Надано стислі характеристики різноманітних технологій кооперативного навчання, їх переваги та недоліки, а також перелічено варіанти організації роботи малих груп. Автором запропоновано шляхи удосконалення роботи малих груп з метою створення найбільш сприятливих умов для формування інтелектуальних особистісних якостей майбутніх педагогів.
Keywords: компетентність, кооперативне навчання, саморозвиток та самореалізація, особистісна зрілість, інтелектуальні якості, технологія роботи в малих групах; competence, cooperative education, self-development and self-realization, personal maturity, intellectual traits, technology of work in small groups