Використання технології «критичного мислення» як засобу особистого саморозвитку та самовдосконалення здобувачів педагогічних закладів вищої освіти - Шапаренко, Христина Андріївна; Бакуменко, Тетяна Констянтинівна (My University, 2021)
Розкрито особливості освітньої технології «критичного мислення», яка ґрунтується на вихідному положенні, що сприймання будь-якої інформації залежить від попереднього досвіду особистості, суть поняття «критичне мислення» як багатовимірного бачення світу, «актуалізація», «рефлексія», «саморозвиток фахівців дошкільної освіти», «особистісне самовдосконалення». Автором статті перелічено параметри критичного мислення, а також названі ознаки, за допомогою яких можна визнати себе як особистість, яка критично мислить, описано послідовність етапів критичного мислення, а також названо розумові дії, які формуються під час використання технології, запропоновано приблизну структуру проведення спеціально організованої навчальної діяльності зі здобувачами, побудованої на основі технології критичного мислення, і надано методичні рекомендації щодо проведення дискусії на морально-етичну тему з метою формування в здобувачів основ критичного мислення в умовах впливу ЗМІ й Інтернету. Охарактеризовано основні прийоми критичного мислення, що застосовуються під час лекційних занять, а також наведено приклади таблиць, які доцільно використовувати для роботи з інформацією. Окремо розглянуто способи аналізу інформації, що стосується однієї й тієї ж теми, але надходить із різних джерел. Надано корисні поради для викладача щодо формулювання запитань до здобувачів у процесі роботи з різними джерелами інформації з метою формування в них критичного мислення. Розкрито основні правила організації дискусії як прийому технології «критичного мислення», роз’яснено основні правила планування дискусії, а також перелічено декілька варіантів розробки навчальних тем на основі дискусії. Окремо приділено увагу розкриттю вимог до особистості викладача, який застосовує технологію «критичного мислення», його функції в процесі організації освітньої взаємодії зі здобувачами, розкриттю прийомів мотивації здобувачів до отримання необхідних знань у процесі роботи з інформацією. Подано провідні напрями організації взаємодії зі здобувачами з метою сприяння формуванню в них основ критичного мислення як основи для особистісного самовдосконалення.
Шапаренко Х. А. Використання технології «критичного мислення» як засобу особистого саморозвитку та самовдосконалення здобувачів педагогічних закладів вищої освіти / Х. А. Шапаренко Т. К. Бакуменко // Науковий часопис НПУ імені М. П. Драгоманова Серія 5 Педагогічні науки: реалії та перспективи. – 2021. – Вип. 83. – С. 219-224
Keywords: критичне мислення, параметри критичного мислення, мозковий штурм, розширена лекція, дискусія, актуалізація, рефлексія, сенкани, саморозвиток фахівців дошкільної освіти, особистісне самовдосконалення