Методологічні підходи до формування професійно-педагогічної культури здоров’я майбутніх фахівців з фізичного виховання - Шапаренко, Христина; Бикасова, Світлана (My University, 2025)
Актуальність статті обумовлена загостренням протиріччя між необхідністю формування культури здоров’я у майбутніх педагогів у галузі фізичного виховання і недостатнім теоретичним обґрунтуванням питання професійної підготовки таких фахівців саме з точки зору професійно-педагогічної культури у просторі вищої школи. З’ясовано, що формування культури здоров'я у закладі вищої освіти повинне передбачати інтелектуальну, емоційно-ціннісну та дієво-практичну складові. У статті автор звертається до розгляду проблеми формування професійно-педаго гічної культури здоров’я що є результатом педагогічної освіти. Визначено, що професійно-педагогічна культура здоров’я як інтегративна якість особистості проявляється у сформованості потребнісно-мотиваційної сфери, що включає володіння спеціалістом: сукупністю базових цінностей та норм здоров’язбережувальної культури; зна ннями в галузі організації здоров’язбережувальної діяльності; вміннями та навичками застосування цих знань у професійній діяльності, сформованими особистісними якостями, що визначають культуру здоров’язбережувальної професійної поведінки фахівця. Охарактеризовано культурологічний, діяльнісний та особистісно-орієнтований підходи в організації освітнього процесу майбутніх фахівців з фізичної культури. З позицій культурологічного під ходу проблема формування здоров’язбережувальної діяльності розглядається у загальнокультурному контексті. Формування професійно-педагогічної культури здоров’я, з погляду діяльнісного підходу, полягає в тому, що спільна діяльність з активізації прагнень студентів до фізичного, психологічного, духовного самовдосконалення, пошук норм та законів у процесі діяльності становить зміст освітнього процесу. Доведено, що провідною тенденцією сучасної педагогічної науки стає її переорієнтація на розвиток особистості, тому у формуванні професійно-педа гогічної культури здоров’я доречним є застосування і особистісно орієнтованого підходу.
Keywords: методологічні підходи; фахівець з фізичного виховання; культура здоров’я; професійно-педагогічна підготовка; професійно-педагогічна культура; заклад вищої освіти; methodological approaches; physical education specialist; health culture; professional and pedagogical training; professional and pedagogical culture; higher education institution