Цифрова компетентність майбутніх учителів інформатики закладів вищої освіти - Клєба, Анна (My University, 2019)
У статті розглянуто цифрову компетентність – одну зі складових професійної компетентності майбутніх учителів інформатики. Проаналізовано сучасні визначення: «цифрова культура», «цифрова компетентність», «цифрова компетентність майбутніх учителів інформатики». Здійснено аналіз вітчизняних та зарубіжних наукових джерел, присвячених проблемі цифрової компетентності. Узагальнена модель цифрової компетентності, побудована за європейським досвідом. Визначено, що цифрова компетентність майбутніх учителів інформатики передбачає здатність впевнено та раціонально використовувати інформаційно-комунікаційні технології у навчально-професійній діяльності. Це інтегральна характеристика, яка являє собою не тільки здатність суб'єкта використовувати комп'ютерну грамотність для отримання, обробки, збереження та передачі інформації, а й здатність виконувати управлінські та діагностичні функції у професійній діяльності; можливість отримувати відсутню інформацію за допомогою ІКТ; вміння правильно його фільтрувати, а також організовувати зі студентами науково-дослідну роботу з використанням інформаційних технологій
Клєба А. І. Цифрова компетентність майбутніх учителів інформатики закладів вищої освіти / А. І. Клєба // Науковий часопис національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова. Сер. 5 : Педагогічні науки: реалії та перспективи : зб. наук. праць / Нац. пед. ун-т імені М. П. Драгоманова. – Київ : Вид. дім «Гельветика», 2019. – Вип. 72. – Том 1. – С. 223–226.
Keywords: компетентнісний підхід, цифрова культура, цифрова компетентність, майбутній учитель інформатики, інформаційно-комунікаційне середовище; competency building approach, digital culture, digital competence, future computer science teacher, information and communication environment