Творчий саморозвиток та самореалізація як процес формування особистості майбутнього вихователя - Бакуменко, Тетяна (My University, 2020)
У статті розглянуто окремі аспекти процесу творчого саморозвитку студентів педагогічних закладів вищої освіти як системи, де творчість виступає компонентом, що забезпечує її цілісність; розкрито основні напрямки розвитку майбутнього вихователя як активної творчої особистості; визначено психолого-педагогічні умови, що сприяють творчому саморозвитку особистості студентів, а також критерії цього процесу. Автором розкрито сутність понять «особистість», «творчість», «саморозвиток», «творча самоадаптація». Визначено цілі практичної реалізації програми дослідження творчого саморозвитку та творчої самоадаптації студентів педагогічних закладів вищої освіти, описана система роботи на кожному етапі експерименту та здійснено ґрунтовний аналіз результатів, отриманих під час констатуючого експерименту, доведено ефективність проведення діагностичної діяльності, що здійснювалась з метою підвищення результативності у роботі зі студентами. Автором накреслено шляхи подальшого удосконалення роботи, спрямованої на оптимізацію процесу творчого саморозвитку та самоадаптації майбутніх вихователів як особистостей.
Бакуменко Т. К. Творчий саморозвиток та самореалізація як процес формування особистості майбутнього вихователя / Т. К. Бакуменко // Актуальні питання гуманітарних наук : міжвузівський зб. наук. праць молодих вчених Дрогобицького держ. пед. ун-ту ім. Івана Франка. – Дрогобич, 2020. – Вип. № 32. – Том 1. – С. 154–159.
Keywords: особистість, розвиток особистості, творчість, творчий саморозвиток, самореалізація, творча самоадаптація, програма дослідження, ділові ігри, тренінги, діагностик; personality, personality development, creativity, creative self-development, self-realization, creative self-adaptation, research program, business games, trainings, diagnostics