Роль соціокультурної діяльності закладу вищої освіти у патріотичному вихованні молоді та формуванні у них патріотичних цінностей - Василенко, Олена; Андреєва, Марія (My University, 2025)
У статті глибоко досліджено багатогранну роль соціокультурної діяльності закладів вищої освіти як потужного та незамінного чинника в системі патріотичного виховання сучасної студентської молоді. Розкрито її значення у формуванні не лише національної свідомості, а й комплексу патріотичних цінностей, що є фундаментом для становлення зрілої та відповідальної особистості громадянина України. Проведено детальний аналіз основних форм і методів соціокультурної роботи, які найефективніше сприяють цьому процесу. Серед них особливу увагу приділено організації та проведенню тематичних науково-практичних конференцій, круглих столів, патріотичних акцій, мистецьких виставок, музичних і театральних фестивалів, літературних вечорів, присвячених героїчній історії України, її видатним діячам та культурним надбанням. Розглянуто важливість залучення студентів до волонтерських ініціатив, спрямованих на допомогу ветеранам, людям похилого віку, підтримку соціально вразливих верств населення, що сприяє вихованню емпатії, милосердя та активної громадянської позиції
Keywords: соціокультурна діяльність; заклад вищої освіти; патріотичне виховання; студентська молодь; патріотичні цінності; громадянська свідомість; національна ідентичність; культурна спадщина; волонтерські ініціативи; суспільно значуща діяльність; sociocultural activities; higher education institution; patriotic upbringing; student youth; patriotic values; civic consciousness; national identity; cultural heritage; volunteer initiatives; socially significant activities