Формування мовленнєвої готовності дітей старшого дошкільного віку з мовленнєвими порушеннями до навчання в Новій українській школі - Єфименко, Людмила (My University, 2025)
У статті розглядається актуальна проблема формування мовленнєвої готовності дітей старшого дошкільного віку з порушеннями мовленнєвого розвитку в контексті реформування сучасної вітчизняної системи освіти та впровадження Нової української школи (НУШ). Підкреслено значущість мовленнєвої готовності як інтегративного компонента загальної готовності дитини до шкільного навчання, що охоплює психологічні, лінгвістичні та комунікативні аспекти її розвитку. Проаналізовано теоретичні засади дослідження готовності до шкільного навчання в науковій літературі, виокремлено педагогічний, психологічний та фізіологічний напрями вивчення даного феномену. Розкрито сутність мовленнєвої готовності з позицій класичного та сучасного наукових підходів, її взаємозв’язок з мисленнєвою діяльністю та значення для успішного опанування навчальної програми початкової школи. Акцентовано увагу на особливостях мовленнєвого розвитку дітей старшого дошкільного віку з типовим психофізичним розвитком та висвітлено ключові компоненти мовленнєвої готовності, як-от: фонетичний слух, звуковимова, словниковий запас, граматична будова мовлення, зв’язне мовлення та навички комунікації. Проаналізовано погляди провідних науковців (Т. Пантюк, А. Богуш та ін.) на проблему готовності до шкільного навчання та роль мовленнєвого розвитку в цьому процесі. Розглянуто вплив сформованих мовленнєвих функцій на пізнавальну, мотиваційну, особистісну, вольову та емоційну сфери дитини. Підкреслено важливість своєчасної та комплексної діагностики мовленнєвих порушень для організації ефективної логопедичної допомоги. Розглянуто вплив тяжких мовленнєвих порушень на формування мовленнєво-пізнавальної сфери дитини, зокрема на рівень уваги, мисленнєвих операцій, вербальної пам’яті, зорового сприйняття, регулю-вальної та комунікативної функцій мовлення, а також на засвоєння елементів письма та читання. Обґрунтовано необхідність комплексного корекційно-навчального впливу, спрямованого на формування мовленнєвих компонентів та розвиток пізнавальних процесів у процесі підготовки дітей з мовленнєвими порушеннями до навчання в НУШ.
Keywords: мовленнєва готовність; діти старшого дошкільного віку; порушення мовлення; заклад дошкільної освіти; Нова українська школа; speech readiness; children of senior preschool age; speech disorders; preschool educational institution; New Ukrainian School