Педагогічні умови реалізації комплексно-цільової програми технології управління інноваційним розвитком закладу дошкільної освіти - Пєхарєва, Світлана; Пєхарєва, Альона (My University, 2023)
У статті висвітлена система управління інноваційним розвитком закладу дошкільної освіти, що містить цілі управління інноваційним розвитком, підходи, технології та педагогічні умови, а також організаційну структуру управління інноваційним розвитком і комплексно-програму технології управління інноваційним розвитком закладу дошкільної освіти. Визначено важливі аспекти впровадження інновацій у дошкільній освіті та запропоновано комплексно-цільову програму для ефективного управління цим процесом. Проаналізовано поточний стан дошкільної освіти, визначено ключові виклики та можливості її інноваційного розвитку. Акцентовано увагу на ролі управління у впровадженні інновацій та обґрунтовується необхідність створення комплексної програми, яка охоплює різні аспекти діяльності дошкільного закладу. Досліджено основні етапи реалізації технології в систему управління інноваційним розвитком закладу дошкільної освіти. Виокремлено умови виконання комплексно-цільової програми інноваційного розвитку щодо якісної реалізації процесу управління інноваційним розвитком закладу дошкільної освіти. Висвітлено питання формування інноваційної культури серед педагогічного колективу, розвитку професійної компетентності вихователів у галузі інноваційної освіти та залучення педагогів до активної участі в інноваційному розвитку закладу дошкільної освіти. Виокремлено ознаки визначених педагогічних умов, відповідно до ключових функцій, за яких стає можливою реалізація комплексно-цільової програми управління інноваційним розвитком: інноваційність під час розробки програми управління інноваційним розвитком; стратегічність при визначенні цілей програми та способів їх досягнення; ефективність; цілеспрямованість; забезпечення високої якості відповідно до очікуваних результатів; забезпечення зворотного зв’язку
Пєхарєва С. Педагогічні умови реалізації комплексно-цільової програми технології управління інноваційним розвитком закладу дошкільної освіти / С. Пєхарєва, А. Пєхарєва // Cross-cultural studies in higher school pedagogy: international collective monograph / edited by G. F. Ponomarova, A. A. Kharkivska, L.O. Petrychenko and other; Municipal Establishment «Kharkiv Humanitarian Pedagogical Academy» of Kharkiv Regional Council. – Kharkiv-Praha : Publishing house OKTAN PRINT s.r.o., 2023. - P. 751–815.
Keywords: технологія, управління, управлінська діяльність у дошкільнійосвіті,управління інноваційним розвитком, інноваційний розвиток, комплексно-цільовапрограма, заклад дошкільної освіти; technology, management, management activity in preschool education, management of innovative development, innovative development, complex-purpose program, preschool education institution