Формування та корекція особистісної, соціальної, професійної і моральної сфер студентів - Пономарьова, Галина (My University, 2020)
На основі вивчення й узагальнення наукових доробків вітчизняних та закордонних учених теоретично визначено та обґрунтовано сутність формування і корекції ціннісних орієнтацій студентів. У статті аналізується проблема формування позитивних ціннісних орієнтацій у студентів закладів вищої освіти. Виокремлено специфічні особливості молоді студентського віку, що зумовлюють змістовні наповнення освітньої та виховної роботи з даною категорією. Обґрунтовано сутніcть та процес посилення позитивних та корекції негативних впливів на молодих людей у сучасному інформаційному суспільстві відповідно до таких основних змістових домінант як громадянин-патріот, професіонал-інтелігент, духовна високоморальна людина. Виокремлено дієві форми і методи освітньої та виховної роботи щодо корекції негативних ціннісних орієнтацій студентів в освітньо-виховному середовищі закладу вищої освіти, що за результатами дослідження, є найбільш ефективним у формуванні особистісної, соціальної, професійної і моральної сфер студентів, зокрема педагогічних закладів вищої освіти. На основі результатів теоретичного аналізу наукових праць та проведеного емпіричного дослідження з’ясовано пріоритетність та рейтингові перестановки у ціннісних орієнтаціях сучасних студентів під впливом цілеспрямованої педагогічної роботи, в тому числі тих, які обирають педагогічну професію. Зокрема, з’ясовано домінанті цінності сучасних студентів, здійснено їх класифікацію за спрямованістю ( позитивні і негативні). Охарактеризовано вплив освітнього середовища на спільноту студентів, яка має характерні й унікальні особливості. Узагальнено наукові напрацювання та досвід педагогічної роботи з окремими категоріями студентів, що потребують особливої уваги, мають певні особливі освітні потреби, відхилення у поведінці тощо в умовах закладу вищої освіти.
Пономарьова Г. Формування та корекція особистісної, соціальної, професійної і моральної сфер студентів / Г. Пономарьова // Наукові записки кафедри педагогіки. - 2020. - № 46 (1). - C. 29-36.
Keywords: заклад вищої освіти, студентська молодь, ціннісні орієнтації, корекція; establishments of higher education, student youth, systems of values, correction; учреждение высшего образования, студенты, ценностные ориентации, коррекция