Знахідки рослин Червоної книги України на Арабатській стрілці - Філатова, Ольга; Маркова, Тетяна; Філатов, Михайло; Лєженіна, Ірина (My University, 2023)
Мета статті полягає в оприлюдненні даних щодо власних знахідок видів рослин, включених до Червоної книги України (ЧКУ) задля подальшого їх використання при складанні нового видання ЧКУ. Дослідження, проведені на Арабатській стрілці у травні та червні 2021 року. Значну територію Арабатської стрілки становлять приморські піщані та черепашкові смуги, які за останні роки масово знищуються у результаті будівництва баз відпочинку, пансіонатів та пляжів. У зв’язку з цим різко зменшуються площа місцезростання автохтонної флори, в тому числі видів, занесених до Червоної книги України. Під час експедиції виявили 20 місцезростань 11 видів рослин, занесених до ЧКУ. Це Anacamptispicta, Astragalusborysthenicus, Astrodaucuslittoralis, Crambemaritima, Glauciumflavum, Glycyrrhizaglabra, Stipaborysthenica, S. Lessingiana, S. Capillata, Tamarixgracilis, Tulipaschrenkii. Для кожного місцезростання наведено адміністративне розташування, координати GPS, чисельність популяції. The purpose of the article is to publish data on own findings of plant species included in the Red Book of Ukraine (RBU) for their further use in compiling a new edition of the RBU. Research conducted on the Arabat Arrow in May and June 2021. A significant area of the Arabat Range consists of coastal sand and shell strips, which have been massively destroyed in recent years as a result of the construction of recreation centers, boarding houses, and beaches. In this regard, the area of native flora, including species listed in the Red Book of Ukraine, is sharply decreasing. During the expedition, 20 habitats of 11 species of plants, listed inRBU, were discovered.TheseareAnacamptispicta, Astragalusborysthenicus, Astrodaucuslittoralis, Crambemaritima, Glauciumflavum, Glycyrrhizaglabra, Stipaborysthenica, S. Lessingiana, S. Capillata, Tamarixgracilis, Tulipaschrenkii. Administrativelocation, GPS coordinates, andpopulationsizearegivenforeachlocation.
Філатова О. В. Знахідки рослин Червоної книги України на Арабатській стрілці / О. В. Філатова, Т. Ю. Маркова, М. О. Філатов, І. П. Лєженіна // Поширення раритетних видів біоти України. – Київ – Чернівці : «Друк Арт», 2023. – Т. 2. – С. 283.
Keywords: Червона книга України, флора, Арабатська стрілка; RedBookofUkraine, flora, Arabatarrow