Технічна специфіка дистанційної роботи концертмейстера в умовах цифрової трансформації - Адам’ян, Анастасія; Зуб, Галина (My University, 2024)
Дана стаття висвітлює актуальну проблему, що постала перед музикантами всього світу, а саме професійна діяльність концертмейстера-піаніста в умовах пандемії та повномасштабного вторгнення в Україну та як наслідок — перехід навчального процесу в дистанційний режим. Саме робота концертмейстера була особливо ускладнена цим переходом, бо вимагає живого спілкування з солістом в процесі розучування музичного твору та репетицій. Тож в цій статті розглянуті та проаналізовані деякі з програм для звукозапису і цифрових інструментів для синхронної онлайн-роботи та обробки аудіофайлів, які існують на даний момент; авторами запропоновано огляд програми музичного редактора FL studio для створення та редагування аудіоакомпанементів програмних творів, що стали необхідними саме в форматі дистанційного навчання, а також необхідний на думку авторів мінімальний набір мобільних додатків, програмного забезпечення, додаткового обладнання і відповідних технічних вимог задля продуктивної та успішної концертмейстерської діяльності. Це дослідження мало на меті проаналізувати складнощі концертмейстерської роботи з вокалістами та диригентами в режимі он-лайн, виникнення такої форми репетиційної діяльності як робота з аудіозаписом твору за відсутності концертмейстера та доцільність її використання, що ставить перед концертмейстером задачу створення якісних фонограм музичних творів. Серед труднощів зокрема такі як різниця в якості та швидкості інтернет-з’єднання, затримка звуку в режимі онлайн-конференції, невідповідність технічних характеристик мікрофонів та динаміків мобільних пристроїв, що впливають на якість передачі звуку. В статті наводяться приклади можливих складнощів при створенні концертмейстером аудіофайлів музичних супроводів в диригентському класі та класі вокалу та шляхи їх подолання.
Адам’ян А. І. Технічна специфіка дистанційної роботи концертмейстера в умовах цифрової трансформації / А. І. Адам’ян, Г. О. Зуб // Актуальні питання гуманітарних наук. – Дрогобич : Гельветика, 2024. – Вип. 80. – Том 1. – С. 29–33
Keywords: концертмейстер, вокаліст, диригент, дистанційний режим, фонограма музичного супроводу, мистецтво, концертмейстерська майстерність; accompanist, vocalist, conductor, remote mode, phonogram of musical accompaniment, art, concertmaster skill