Логопедична нейрокорекція як засіб розвитку мовлення дітей 5–7 року життя із функціонально-мовленнєвими труднощами - Чабан, Катерина (My University, 2025)
Кваліфікаційна робота магістра присвячена дослідженню можливостей логопедичної нейрокорекції у розвитку мовлення дітей 5–7 року життя з функціонально-мовленнєвими труднощами. У роботі проаналізовано сучасні наукові підходи до розуміння нейропсихологічних механізмів мовлення та причин виникнення функціонально зумовлених мовленнєвих порушень у дітей старшого дошкільного віку. Окреслено ключові поняття «логопедична нейрокорекція», «функціонально-мовленнєві труднощі», «мовленнєвий розвиток», «корекційно-розвивальна робота», визначено структуру мовленнєвих компонентів, що потребують цілеспрямованої підтримки (фонетико-фонематичний, лексико-граматичний, зв’язне мовлення, мовленнєве програмування та контроль). Теоретично обґрунтовано та розроблено програму логопедичної нейрокорекції, спрямовану на активізацію базових нейропсихологічних передумов мовлення (уваги, слухо-мовленнєвої та зорово-просторової пам’яті, міжпівкульної взаємодії, праксису, регуляції та самоконтролю), що реалізується через систему ігор, сенсомоторних вправ, логоритміки, артикуляційної та дихальної гімнастики, вправ на фонематичне сприймання й мовленнєве планування. У роботі представлено результати констатувального та формувального/контрольного етапів дослідження, здійснено порівняльний аналіз змін у показниках мовленнєвого розвитку дітей. Отримані результати засвідчили позитивну динаміку у розвитку мовлення: зростання фонематичної чутливості, стабілізацію звуковимови, розширення словникового запасу, удосконалення граматичних структур і зв’язності висловлювань, підвищення довільної регуляції мовленнєвої діяльності. Робота має теоретичну та практичну значущість і може бути використана в діяльності логопедів, спеціальних педагогів, психологів та фахівців інклюзивно-ресурсних центрів при організації корекційно-розвивальної допомоги дітям старшого дошкільного віку
Keywords: логопедична нейрокорекція; функціонально-мовленнєві труднощі; діти 5–7 років; нейропсихологічні передумови мовлення; фонематичне сприймання; корекційно-розвивальна робота; speech therapy neurocorrection; functional speech-language difficulties; 5–7-year-old children; neuropsychological prerequisites of speech; phonemic perception; corrective and developmental intervention