Силовий фітнес як засіб підвищення фізичної працездатності під час воєнного стану - Гаркавенко, Олександр Сергійович (My University, 2023)
В сучасних умовах збереження та підвищення фізичної працездатності, особливо актуальні в контексті воєнного стану в країні, людина переживає стрес і погіршення психологічних та зниження рівня розвитку фізичних якостей. Заняття силовим фітнесом, як систематично організована фізична активність, здатна впливати на показники фізичної працездатності та загального психологічного стану людини. Актуальність теми. Багато людей під час воєнного стану емоційна спустошені, перебувають у постійному стресі, що виражається у зниженні фізичної активності, сидячому способі життя, переїданні та неправильному харчуванні. Ця проблема виливається у збільшення ризиків для здоров’я, таких як ожиріння, захворювання серцево-судинної системи, зниження імунітету, захворювання опорно-рухового апарату, погіршення когнітивних здібностей, тощо. Силовий фітнес включає в себе тренування з вагою власного тіла, додатковим обтяженням та на силових тренажерах. Тренування допомагають підвищити фізичну підготовленість, зміцнити здоров’я як фізичне, так і психологічне. Силові тренування зменшують ризики розвитку деяких захворювань, таких як ожиріння, діабет та серцево-судинні. Вони покращують настрій людини, що зараз як ніколи актуально для звичайних громадян нашої країни, так і, особливо, для військових, які переживають максимальний емоціональний стрес та підвищені фізичні навантаження. Таким чином, силовий фітнес, що досить популярний в наш час, може бути ефективним засобом підвищення працездатності людини. Слід зазначити, що питання застосування силового фітнесу, як засобу фізичного виховання населення в мірний час досліджені досить глибоко. Разом з тим, таких досліджень у воєнний час майже немає, що, на нашу думку, робить виконану роботу актуальною. Мета дослідження. Визначити вплив занять силовим фітнесом на розвиток силових якостей людини під час воєнного стану. Завдання дослідження: 1. Здійснити аналіз науково-методичної літератури з проблеми впливу занять силовим фітнесом на фізичну підготовленість тих, хто займаються. 2. Визначити рівень силової підготовленості тих, хто займаються силовим фітнесом на початку дослідження. 3. Дослідити вплив занять силовим фітнесом на рівень підготовленості тих, хто займаються наприкінці дослідження. Об’єкт дослідження: заняття силовим фітнесом. Предмет дослідження: фізична підготовленість тих, хто займаються силовим фітнесом. Для вирішення завдань дослідження були використані наступні методи: теоретичний аналіз та узагальнення літературних джерел, тестування, анкетування, педагогічний експеримент та методи математичної статистики. Результати початкового тестування свідчать про недостатній рівень розвитку силових здібностей тих, хто займаються. Анкетування виявило бажання та відношення тих, хто займаються до силового фітнесу, а також бажані форми організації занять. За результатами анкетування ти, хто займаються були розподілені на такі групи: за віком – 25-34 роки та 35-50 років; за формами організації занять – онлайн та офлайн. Всі респонденти висловили бажання тренуватися під керівництвом тренера. Заняття силовим фітнесом, в цілому, позитивно вплинули на показники силових здібностей усіх учасників дослідження. Порівняльний аналіз показників осіб 25-34 років на початку та наприкінці дослідження свідчить про підвищення їх у всіх вправах, але достовірність відмінностей виявлена лише в результатах станової тяги, частковому скручуванні лежачи та стрибках з місця вгору (p<0,05-0,01). У осіб вікової категорії 35-50 років також відбулися позитивні зміни, але достовірність відмінностей спостерігалася лише в тестах часткові скручування лежачи та підтягування до низької поперечини (p<0,05). Результати тих, хто займалися офлайн значно підвищилися у всіх тестах, але достовірність відмінностей спостерігалася лише у вправах часткові скручування лежачи та підтягування до низької поперечини (p<0,001). Показники силових здібностей у всіх тестах підвищилися і у тих, хто займався онлайн, але достовірності відмінностей між ними не відмічається (р≥0,05).
Гаркавенко О. С. Силовий фітнес як засіб підвищення фізичної працездатності під час воєнного стану : кваліфікаційна робота зі спеціальності 017 : «Фізична культура і спорт» / Олександр Сергійович Гаркавенко; наук. керівник М. Є. Шестерова. – Харків, 2023
Keywords: силовий фітнес, силові здібності, офлайн заняття, онлайн заняття