Лінгвістичні особливості формування топонімії США - Дмитрик, Аліна (My University, 2019)
Робота присвячена проблемі етимологічних, семантичних та культурологічних особливостей топонімії США, а саме штатів Меріленд та Нью-Мексико у діахронічному розрізі. Актуальність дипломної роботи визначається постійним інтересом до питань, пов'язаних із загальними проблемами топоніміки, та до питань систематизації та класифікації назв місцевості. Об'єкт дослідження – топонімічні одиниці на території штатів Меріленд та Нью-Мексико у Сполучених Штатах Америки. Предмет дослідження – етимологічні та лінгвокультурні особливості населених пунктів штатів Меріленд та Нью-Мексико. Мета дослідження – визначити й проаналізувати назви американських найменувань в межах штатів Меріленд та Нью-Мексико з етимологічного й лінгвокультурного аспекту та виявити основні джерела формування ойконімов. Для досягнення поставленої мети в роботі вирішуються такі завдання: 1) визначити місце топоніміки в системі мови; 2) розглянути історичний аспект становлення топонімії США; 3) проаналізувати ойконіми на території штатів Меріленд та Нью-Мексико з точки зору етимології та лінгвокультурології; 4) розглянути топонімічні одиниці обраних штатів відповідно до класифікацій А. Х. Сміта, Е. Еквела, Г. Л. Менкена, В. А. Жучкевича. Методи дослідження: порівняльний та описовий методи, методи систематизації та кількісного аналізу (для збору та обробки фактичного матеріалу), методи етимологічного та компонентного аналізу, а також методи екстралінгвістичного коментування, лінгвокультурологічний аналіз та синхронно-діахронний підхід.
Keywords: топонім, етимологія, ономастика, семантика, англійська мова, США; toponym, etymology, onomastics, semantics, English language, the USA; топоним, этимология, ономастика, семантика, англиский язык, США