Стратегії та тактики судді в американському судовому дискурсі - Кобзєва, Олена (My University, 2017)
Дисертацію присвячено виявленню стратегічних характеристик висловлень, продукованих суддею в судовому засіданні – провідному жанрі американського судового дискурсу. Дискурсивна стратегія судді визначена його інституційною роллю та структурована глобальною стратегією управління, локальними стратегіями розпорядження, контролю, апеляції до норм і процедур, мовленнєвими стратегіями спонукання, дозволу/заборони, інформування, метакомунікативною стратегією та тактиками цих стратегій. Кожній тактиці властивий певний набір прийомів та/або вербальних засобів реалізації. Мовленнєві стратегії демонструють якісно-кількісне варіювання під впливом ситуаційних чинників та кількісне варіювання під впливом дискурсивної особистості судді.
Кобзєва О.О. Стратегії та тактики судді в американському судовому дискурсі / О. О. Кобзєва : авт... канд. філол. наук : 10.02.04. «Германські мови»; Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна. - Харків, 2017. - 21 с.
Keywords: американський судовий дискурс, дискурсивна особистість, мовні засоби реалізації, роль, ситуаційні чинники, стратегії та тактики, судове засідання, суддя; American courtroom discourse, court proceedings, discourse identity, judge, role, situational factors, strategies and tactics, verbal means; американский судебный дискурс, дискурсивная личность, языковые средства реализации, роль, ситуационные факторы, стратегии и тактики, судебное заседание, судья