Конкурентоспроможність особистості: генезис та еволюція поняття - Репко, Інна; Одарченко, Вероніка; Задорожня, Яна (My University, 2021)
У статті розкрита природа конкуренції та феноменологія конкурентоспроможності, яка привертає увагу та стає предметом вивчення представників різних наук, а саме, соціальної антропології, педагогічного менеджменту, педагогічної психології тощо. На підставі узагальнення наведених поглядів науковців на досліджувану проблему, розкрили конкурентоспроможність як багатовекторна, поліфонічна, інтегративна соціально детермінована характеристика особистості, розвиток якої зумовлений зовнішніми чинниками (тенденції розвитку ринку праці, конкретна соціокультурна ситуація, менталітет) та внутрішніми умовами (ієрархія потреб, ціннісні орієнтації, поведінкові стратегії, професійні компетенції та особистісний потенціал). Проаналізовано сутності таких понять, як «конкуренція», «конкурентоспроможність», «конкурентоспроможність особистості
Репко І. П. Конкурентоспроможність особистості: генезис та еволюція поняття / І. П. Репко, В. І. Одарченко, Я. І. Задорожня // Вісник Луганського національного університету імені Тараса Шевченка : зб. наук. пр. / [ред.кол.: С. О. Семеріков (голов. ред.) та ін. ]. – Луганськ : Луганський нац. ун–т імені Тараса Шевченка, 2021. – Вип. № 8 (346). – Ч. ІІ. – С. 312–320.
Keywords: конкурентоспроможність, особистість, формування, конкуренція; competitiveness, personality, formation, competition