Самовизначення людей з інвалідністю як детермінанта інклюзивності освіти. - Тельна, Ольга (My University, 2020)
У статті розглянуто питання взаємозв’язку глобальної інклюзивності країни та індивідуального самосприйняття громадян; проаналізовано поняття самовизначення особистості та його детермінуючий вплив на інклюзивність суспільства загалом і освіти зокрема. Автор наголошує на тому, що самосприйняття та самовизначення людей із інвалідністю в Україні, на відміну від «західного» світу,є неоднозначним і зумовленим кількома базовими факторами: віком, рівнем освіти, економічним становищем, особистим досвідом і життєвими обставинами. На основі аналізу вітчизняної та зарубіжноїнаукової літератури, статистичних даних і відкритих інформаційних джерел у статті простежується зв’язок між радянським минулим України та її теперішньою соціальною й освітньою політикою, робиться висновок про те, що активну життєву позицію та готовність обстоювати свої права на самостійність, самовираження та незалежність відчувають у собі переважно молоді люди з інвалідні- стю, які мають вищу освіту та досвід тривалого перебування в «розвинених» країнах. Також зроблено аналіз діяльності двох громадських ініціатив, заснованих і очолюваних молодими людьми з інвалідністю, успіх яких демонструє можливість розвитку інклюзивності суспільства «знизу», на рівні індивідів і місцевих громад, що поступово трансформується в позитивні зміни на загальнодержавному рівні.У підсумку автор зазначає, що спрямованість особистості людини, зокрема, з інвалідністю,багато в чому визначається педагогічним впливом, що його вона зазнала в дитячому та юнацькому віці, відвідуючи дитсадок і навчаючись у школі, а також стверджує, що інклюзивність суспільства й освітніх установ є ефективнішою тоді, коли цим опікуються активісти на місцях, а не державні чиновники високого рангу. Тому освітянам варто зосередити увагу на вихованні таких якостей особистості, які сприятимуть розвиткові в учнях із інвалідністю прагнення до самостійності, освіченості, комунікабельності, що допоможе їм у подальшій незалежній життєдіяльності та успішному працевлаштуванні й самореалізації.
Тельна О. А. Самовизначення людей з інвалідністю як детермінанта інклюзивності освіти / О. А. Тельна // Педагогіка формування творчої особистості у вищій і загальноосвітній школах : зб. наук. праць / Класичний приватний ун-т. – Запоріжжя : Гельветика, 2020. – Вип. 70. – Т. 4. – С. 34–40.
Keywords: самовизначення, інвалідність, інклюзія, освіта, самостійне проживання, соціальна політика