Профілактика емоційного вигорання фахівців спеціальної та інклюзивної освіти - Найпак, Катерина (My University, 2024)
У кваліфікаційній роботі розглядається проблема емоційного вигорання фахівців спеціальної та інклюзивної освіти як одного з найважливіших викликів сучасної педагогіки. Зазначається, що специфіка роботи педагогів, які працюють з дітьми з особливими освітніми потребами, вимагає значних емоційних, фізичних та психологічних зусиль, що сприяє підвищеному ризику вигорання. Проаналізовано основні чинники, що спричиняють емоційне виснаження, зокрема надмірне робоче навантаження, емоційні вимоги, відсутність підтримки та стресові умови праці. Особлива увага приділяється стратегіям профілактики емоційного вигорання. Зокрема, акцентується на важливості формування здорового робочого середовища, розвитку стресостійкості, регулярної професійної супервізії та підвищення рівня емоційної грамотності педагогів. Підкреслюється роль адміністрації навчальних закладів у забезпеченні психологічної підтримки співробітників та створенні умов для їхньої професійної самореалізації. Запропоновано практичні рекомендації щодо застосування методик релаксації, тайм-менеджменту та організації психолого-педагогічних тренінгів для профілактики вигорання. Робота може бути корисною для педагогів, керівників освітніх установ, психологів та інших фахівців, які працюють у сфері інклюзивної та спеціальної освіти
Найпак К. І. Профілактика емоційного вигорання фахівців спеціальної та інклюзивної освіти : пояснювальна записка до кваліфікаційної роботи бакалавр за спеціальністю 016 Спеціальна освіта / К. І. Найпак ; наук. кер. А. Пєхарєва. – Харків, 2024
Keywords: фахівці інклюзивної освіти, емоційне вигорання, стійкість, стресостійкість; inclusive education specialists, emotional burnout, resilience, stress resistance