Знахідки птахів Червоної книги України та регіональних Червоних списків Полтавської області - Філатова, Ольга; Маркова, Тетяна; Філатов, Михайло (My University, 2024)
Мета статті полягає в оприлюдненні даних щодо власних знахідок видів птахів, включених до Червоної книги України (ЧКУ) та Червоного списку Полтавської області (ЧСП) задля подальшого їх використання при складанні нових созологічних списків. Спостереження за птахами проводили в Кременчуцькому районі Полтавської області впродовж 2022–2023 років та на початку 2024 року. Регулярні дослідження проводили 1-2 рази на тиждень впродовж всього періоду спостережень в околицях с. Недогарки у болотистій низовині та по берегах ставка з угрупованнями Phragmites australis і видів Typha та Carex та околицях с. Пащенівка на заболочених луках з окремими деревами та куртинами видів Salix та Elaeagnus angustifolia. В околицях с. Максимівка та у Ландшафтному заказнику місцевого значення «Гора Пивиха» спостерігали за птахами 1-2 рази на місяць. В інших локаціях дослідження були нерегулярними. Треба зазначити, що на різноманіття орнітофауни впливає розташоване у 3-5 км від основних локацій Кременчуцьке водосховище. В результаті досліджень були сфотографовані та визначені понад 110 видів птахів, 19 з яких є рідкісними: Aythya nyroca, Bucephala clangula, Circus cyaneus, Columba oenas, Haliaeetus albicilla, Himantopus himantopus, Lanius excubitor, Mareca strepera, Picoides tridactylus (ЧКУ); Cygnus olor, Leiopicus medius, Falco tinnunculus, Egretta alba, Fecidula hypoleuca, Fecidula parva, Phalacrocorax carbo, Philomachus pugnax, Podiceps ruficollis, Spinus spinus (ЧСП). Для кожної знахідки наведено адміністративне розташування, координати GPS, кількість особин. The purpose of the article is to publish data on own findings of bird species included in the Red Book of Ukraine (ChKU) and the Red List of the Poltava Region (ChSP) for their further use in compiling new sozological lists. Observations of birds were carried out in the Kremenchuk district of the Poltava region during 2022–2023 and at the beginning of 2024. Regular research was conducted 1-2 times a week during the entire observation period in the vicinity of the village. Burnt areas in the marshy lowland and along the shores of the pond with groups of Phragmites australis and Typha and Carex species and in the vicinity of the village. Pasture in marshy meadows with individual trees and curtains of Salix and Elaeagnus angustifolia species. In the vicinity of the village Maksimivka and in the landscape reserve of local importance "Pyvikha Mountain" birds were observed 1-2 times a month. In other locations, research was irregular. It should be noted that the Kremenchuk Reservoir, located 3-5 km from the main locations, affects the diversity of birdlife. As a result of the research, more than 110 bird species were photographed and identified, 19 of which are rare: Aythya nyroca, Bucephala clangula, Circus cyaneus, Columba oenas, Haliaeetus albicilla, Himantopus himantopus, Lanius excubitor, Mareca strepera, Picoides tridactylus (ChKU); Cygnus olor, Leiopicus medius, Falco tinnunculus, Egretta alba, Fecidula hypoleuca, Fecidula parva, Phalacrocorax carbo, Philomachus pugnax, Podiceps ruficollis, Spinus spinus (ChSP). Administrative location, GPS coordinates, number of individuals are given for each find.
Філатова О. В. Знахідки птахів Червоної книги України та регіональних Червоних списків Полтавської області / Ольга Віталіївна Філатова, Тетяна Юріївна Маркова, Михайло Олексійович Філатов // Поширення раритетного біорізноманіття в Україні. – Київ; Чернівці : Друк Арт, 2024. – С. 240-243. – (Серія: Conservation Biology in Ukraine. – Вип. 38)
Keywords: Червона книга України, орнітофауна, Кременчуцький район, Полтавщина; Red Book of Ukraine, avifauna, Kremenchuk district of Poltava region