Особливості організації навчальної практики в Комунальному закладі «Харківська гуманітарно-педагогічна академія» Харківської обласної ради в умовах дистанційного навчання - Бельмаз, Ярослава; Горовенко, Оксана (My University, 2023)
Стаття присвячена проблемі організації освітнього процесу в умовах дистанційного навчання.Зокрема, в роботі аналізуються особливості організації навчальної практики в Комунальному закладі «Харківська гуманітарно-педагогічна академія» Харківської обласної ради в дистанційному форматі,який був впроваджений під час військового стану. Автори відзначають важливість педагогічної практики для формування професійної компетентності майбутніх учителів, у тому числі й вчителів англійської мови. У статті аналізуються положення, якими керуються викладачі та здобувачі освіти в процесі навчальної педагогічної практики. Надається детальна інформація щодо особливостей таких видів практики, як «Пробні уроки в школі» (бакалаврський рівень), «Педагогічна практика у закладах освіти» та «Передатестаційна (асистентська) практика» (магістерський рівень). Визначаються цілі, завдання, вимоги до здобувачів освіти для кожного виду педагогічної практики. У роботі зазначено, що коли виникає складана епідеміологічна ситуація або запроваджується воєнний стан виникає необхідність переводу освіти у дистанційний або змішаний формат. З початку повномасштабного вторгнення російських окупантів в Академії був запроваджений дистанційний формат навчання. Одним із завдань, яке висувалося перед адміністрацією та працівниками Академії, була адаптація різних видів практики до нових реалій. Залежно від умов для організації та проведення практики у дистанційному режимі використовуються синхронний та асинхронний формат. Автори перераховують ті платформи та застосунки, якими користуються здобувачі освіти під час проведення практики. Важливим є те, що при дистанційному навчанні в умовах воєнного стану організація всього освітнього процесу, і практики зокрема, має бути орієнтована, перш за все, на створення безпечних умов для всіх учасників освітнього процесу. Також наводяться ресурси з навчання та викладання англійської мови, якими можуть користуватися практиканти. Завдання для всіх видів практик адаптуються до дистанційного формату. Як підкреслюють автори статті, адаптовані програми практик не зменшилися в обсязі, а структурувалися відповідно до нових вимог. Завдання практик спрямовані на отримання програмних результатів навчання, які визначені в освітніх про- грамах. Підсумовуючи, автори зазначають, що результати такого формату проведення навчальної практики ще належить проаналізувати для того, щоб виявити сильні та слабкі аспекти
Бельмаз Я. М. Особливості організації навчальної практики в Комунальному закладі «Харківська гуманітарно-педагогічна академія» Харківської обласної ради в умовах дистанційного навчання / Я. М. Бельмаз, О. А. Горовенко // Педагогіка формування творчої особистості у вищій і загальноосвітній школах, 2023. – № 91. – С. 59–64
Keywords: освіта, дистанційна освіта, педагогічна практика, воєнний стан, навчальна програма, професійна компетентність, синхронний і асинхронний формат; education, distance education, teaching practice, martial law, syllabus, professional competence, synchronous and asynchronous format