Розвиток заповідної справи на Харківщині. Сьогодення та перспективи - Воронцова, Ірина; Влащенко, Сергей (My University, 2017)
У статті розкриті незворотні зміни в екосистемах, спричинені людською діяльністю, накопичувалися протягом тривалого періоду і наразі призвели до складної ситуації, яку в Україні визначають як кризову. Особливого значення набуває підтримання природного ходу основних екологічних процесів, збереження унікальних та типових екосистем, всього біологічного різноманіття. Найефективнішою формою збереження цінних природних об'єктів і територій є заповідання; а заповідна справа – один з головних напрямків збереження природного середовища. Природно-заповідний фонд Харківської області займає близько 2,5% земель території – це передостанній показник заповідності серед областей України. Приєднавшись до міжнародних конвенцій, Україна взяла на себе зобов’язання збільшити відсоток заповідності. Аналіз ситуації, що склалася на сьогодні у заповідній справі, вказує на ряд негативних факторів, які унеможливлюють виконання взятих Україною зобов’язань. Головними з них є: ліквідація системи державного управління, критичне зменшення фінансування, протиріччя у чинному законодавстві. Нагальні проблеми стосуються як існуючих, так і об’єктів, що створюються.
Влащенко С. В. Розвиток заповідної справи на Харківщині. Сьогодення та перспективи / С. В. Влащенко, І. А. Воронцова // Вісник Харківського національного університету ім. В. Н. Каразіна. Сер. : Біологія. Наукові дослідження на територіях та об’єктах природно-заповідного фонду Харківщини : матеріали Регіон. наук.-практ. конф. – Харків : ХНУ ім. В. Н. Каразіна, 2017. – Вип. 28. – С 134–139
Keywords: Природно-заповідний фонд, природоохоронне законодавство, Харківська область.; Природно-заповедный фонд, природоохранное законодательство, Харьковская область.; Nature reserve fund, environmental legislation, Kharkiv region