Освітній менеджмент та управлінський процес в закладах освіти. Завдання для самостійної роботи здобувачів вищої освіти - Акімова, Олена; Кузнецова, Оксана; Одарченко, Вероніка (My University, 2022)
На сьогодні актуальною проблемою виступає пошук стратегій та ресурсів щодо подолання суперечностей та розв’язання завдань менеджменту в сфері освіти. Нагальною проблемою професійної підготовки майбутніх фахівців в галузі освіти виступає неузгодженість переліку необхідних компетентностей та наявного рівня педагогічної кваліфікації сучасним вимогам даної галузі, стандартам вищої освіти, педагогічним стратегіям та технологіями управління освітнім процесом, освітніми закладами, установами тощо. Планомірна професійна управлінська діяльність передбачає як зовнішню керованість, так і засоби самокерування, самоорганізації, самоменеджменту, що окреслюють усвідомлення змісту процесу «управління» відповідно до власного та практичного досвіду менеджера у сфері освіти. Сучасні запити суспільства обумовлюють нові умови щодо якісних характеристик управлінської діяльності, процесу прийняття управлінських рішень, основною метою яких виступає реалізація високих стандартів життя та досягнення соціально значущих результатів на засадах управлінської деонтології. Сучасну дефініцію поняття «освітній менеджмент» можна розглядати одночасно як управлінський процес в сфері освіти та як процес управління освітніми ландшафтами, що передбачає формування управлінської компетентності керівників закладів освіти, формування особистості менеджера сфери освіти на засадах конкурентоспроможного співробітництва. Навчальний посібник рекомендовано для здобувачів вищої освіти другого (магістерського) рівня спеціальностей 011 Освітні, педагогічні науки; 073 Менеджмент; 013 Початкова освіта. Характер запропонованих завдань для самостійної роботи відповідає вимогам діяльнісного та компетентнісного підходів. Матеріали навчального посібника «Освітній менеджмент та управлінський процес в закладах освіти. Завдання для самостійної роботи здобувачів вищої освіти» є допоміжними в організації семінарських і практичних занять. Також укладачі рекомендують навчальний посібник викладачам педагогіки, педагогічного менеджменту, менеджерам та керівникам освітніх закладів та установ. Today, an urgent problem is the search for strategies and resources to overcome contradictions and solve the problems of management in the field of education. An urgent problem of professional training of future specialists in the field of education is the inconsistency of the list of necessary competences and the existing level of pedagogical qualifications with the modern requirements of this field, higher education standards, pedagogical strategies and technologies for managing the educational process, educational institutions, etc. Systematic professional management activity involves both external control and means of self-management, self-organisation, self-management, which outline the awareness of the content of the process of ‘management’ in accordance with the manager's own and practical experience in the field of education. Modern demands of the society stipulate new conditions for the qualitative characteristics of managerial activity, the process of making managerial decisions, the main purpose of which is the implementation of high standards of living and achievement of socially significant results on the basis of managerial deontology. The modern definition of the concept of ‘educational management’ can be considered both as a management process in the field of education and as a process of managing educational landscapes, which involves the formation of managerial competence of heads of educational institutions, the formation of the personality of the manager of the educational sphere on the basis of competitive cooperation. The study guide is recommended for applicants for higher education of the second (master's) level in the specialities 011 Educational, pedagogical sciences; 073 Management; 013 Primary education. The nature of the proposed tasks for independent work meets the requirements of the activity and competence approaches. The materials of the textbook ‘Educational Management and Management Process in Educational Institutions. Tasks for Independent Work of Higher Education Applicants’ are auxiliary in the organisation of seminars and practical classes. The compilers also recommend the textbook to teachers of pedagogy, educational management, managers and heads of educational institutions.
Освітній менеджмент та управлінський процес в закладах освіти. Завдання для самостійної роботи здобувачів вищої освіти : навчальний посібник для здобув. вищ. освіти другого (магістерського) рівня / уклад. : О. Акімова, О. Кузнецова, В. Одарченко ; Комунальний заклад «Харківська гуманітарно-педагогічна академія» Харківської обласної ради. - Харків, 2022. - 84 с.
Keywords: освітній менеджмент, управлінський процес, заклад освіти, управління освітнім процесом, менеджер, керівник закладу освіти, прийняття управлінських рішень.; educational management, management process, educational institution, management of the educational process, manager, head of an educational institution, management decision-making.