Оцінка готовності фахівців соціальної сфери до роботи з деліктоздатними суб’єктами з використанням гендерночутливого підходу - Анголенко , Валентина; Печериця, Наталія (My University, 2023)
Дослідження присвячене проблемі діагностики готовності фахівців соціальної сфери до впровадження гендерночутливого підходу в роботі з деліктоздатними особами. Предметом діагностики визначено відповідну професійну готовність – теоретичне та інструментальне володіння фахівцем соціальної сфери сукупністю методів, засобів і прийомів, а також алгоритмів ресоціалізації делінкветних суб’єктів на засадах гендерночутливого підходу. Обґрунтовано критеріальну базу дослідження стану готовності фахівців соціальних сфер до діяльності з використанням гендерночутливого підходу з деліктоздатними особами (мотиваційний критерій: спрямованість до мотивації успіху у професії; здатність до реалізації професійних цілей, зокрема роботи з делінквентними особами; когнітивний критерій: знання нормативно-правової бази України, насамперед ратифікованих нашою державою міжнародних документів із питань дотримання прав та знань щодо недискримінаційного підходу у соціальній роботі з особами схильними до правопорушень; теоретичні та практичні знання та вміння, які необхідні в процесі ресоціалізації таких осіб на засадах гендерночутливого підходу; операційно-діяльнісний критерій: уміння аналізувати, прогнозувати, розробляти та здійснювати соціальні проекти й технології, спрямовані на соціально-педагогічний супровід на засадах гендерночутливого підходу; уміння здійснювати соціально-педагогічний супровід деліктоздатних осіб, з урахуванням окресленого підходу. В результаті проведеної діагностики у фахівців соціальної сфери констатовано переважно середній та низький рівні готовності практично за всіма показниками. Доведено, що така підготовка має ґрунтуватися на наскрізному гендерночутливому підході й концепції постійного професійного зростання, підвищення кваліфікації та освіти протягом життя
Keywords: фахівці соціальної сфери; деліктоздатні суб’єкти; гендерночутливий підхід; ресоціалізація; професійна готовність фахівців соціальної сфери; specialists in the social sphere; delict-capable subjects; gender-sensitive approach