Нетрадиційне виконання творів Л. Бетховена: аранжування і транскрипції для народних інструментів - Снєдкова, Людмила (My University, 2020)
В роботі досліджується музична спадщина Л. Бетховена у виконанні на народних інструментах та аналізується сучасне функціонування творів в народно інструментальному музикуванні Слобожанщини. Дослідниця наголошує, що останніх десятиліть мистецтво гри на баяні та акордеоні зазнає певних змін – виконавського вдосконалення у напрямку академізації, професіоналізації, підвищення художньо естетичного рівня. Інструментовки відомих творів Л. Бетховена -створення нового виду фактури, а й використання нових засобів музичної виразності. В дослідженні доведено, що при перекладенні творів, для втілення музичного образу оттепер виконавцями враховуються всі виражальні засоби народних інструментів, які мають складати цілісний комплекс, у якому кожен засіб впливає на характер звучання.
Снєдкова Л. Нетрадиційне виконання творів Л. Бетховена: аранжування і транскрипції для народних інструментів / Людмила Снєдкова // Бетховен та ХХІ сторіччя: європейський простір мистецької освіти : Міжнар. наук.-практ. конф. (м. Харків, 22-23 жовтня 2020 р.). – Харків : ХНУМ ім. І. Котляревського, 2020.
Keywords: музична спадщина Л. Бетховена, сучасне виконавство, нові засоби музичної виразності, академізація, професіоналізація, перекладення творів, зміни художніх орієнтирів; L. Beethoven's musical heritage, modern performance, new means of musical expression, academicization, professionalization, translation of works, changes of artistic landmarks; музыкальное наследие Л. Бетховена, современное исполнительство, новые средства музыкальной выразительности, академизации, профессионализация, переложение произведений, изменения художественных ориентиров