Становище робітників цукрової промисловості на лівобережній Україні наприкінці ХІХ – на початку ХХ ст. (історичний аспект) - Олянич, Валентина (My University, 2019)
У статті досліджені чисельність робітників цукрових заводів та плантацій, соціальні та економічні особливості їх найму, кваліфікація та плинність кадрів. До відміни кріпосного права основну масу робітників складали кріпаки, а після - наймані робітники. Зростаюче малоземелля і безземелля селян було запорукою дешевизни робочої сили цукрової промисловості. Фах робітники здобували переважно шляхом учнівства на цукрозаводах. Кваліфіковані та досвідчені постійні робітники мали порівняно високу оплату праці, одночасно чорнороби і сезонні робітники, отримували заробітну плату, яка не покривала річних потреб їх родин.
Олянич В. В. Становище робітників цукрової промисловості на лівобережній Україні наприкінці ХІХ – на початку ХХ ст. (історичний аспект) / В. В. Олянич.//Вісник Черкаського університету. Серія «Історичні науки». _ 2019.- № 1.- С. 55-65.
Keywords: цукрові заводи, цукрові плантації, наймані робітники, умови праці, сезонна праця, кваліфіковані робітники, дешева робоча сила.; sugar factories, sugar plantations, hired workers, working conditions, seasonal work, skilled workers, cheap labor force; сахарные заводы, сахарные плантации, наемные рабочие, условия труда, сезонный труд, квалифицированные рабочие, дешевая рабочая сила