Структура освітнього середовища майбутніх вчителів музичного мистецтва - Жога, Руслан; Штефан, Людмила (My University, 2022)
У статті розглянуто проблему створення освітнього середовища в умовах сучасної освітньої парадигми. Наголошено на процесі формування єдиного європейського освітнього простору, збільшенні кількості навчальної інформації, динамічній трансформації процесу підготовки здобувачів вищої освіти. Проведено аналіз наявних у сучасному науковому дискурсі визначень поняття «освітнє середовище» та зроблено висновок про недостатність застосування середовищного підходу на музичних факультетах закладів вищої педагогічної освіти. Розглянуто проблему структурування освітнього середовища в закладах вищої освіти. З’ясовано, що відповідно до забезпечення оптимальних параметрів освітньої діяльності учасників освітнього процесу, впливу на їхнє формування та функціонування людини в суспільстві, ряд науковців розглядають освітнє середовище як багаторівневу систему чинників. Установлено, що освітнє середовище базується на сукупності матеріальних, ресурсних, фізичних, психічних, соціальних, нормативних та інших чинників освітнього процесу, міжособистісних суб’єктних відносин і спеціально організованих психолого-педагогічних умов для професійної підготовки, розвитку та саморозвитку майбутніх фахівців. Основну увагу зосереджено на детальному висвітленні процесу структурування освітнього середовища майбутніх учителів музичного мистецтва. Наголошено на питанні осучаснення навчальних технологій, використанні інновацій в системі вищої освіти. З’ясовано, що освітнє середовище майбутніх учителів музичного мистецтва становить єдність просторово-предметних і соціально-суб’єктних чинників. До переліку головних компонентів, на яких будується процес формування освітнього середовища вчителів музичного мистецтва, віднесено такі, як креативний, адаптивний та варіативний. Доведено, що вказані компоненти відображають специфіку музично-педагогічної освіти. Акцентовано, що організація цілісного та якісного функціонування освітнього середовища вимагає поєднання сутнісних характеристик кожного із визначених компонентів. Цим компонентам надано ґрунтовну характеристику. Встановлено, що умовою успішного розвитку особистості є забезпечення відкритої взаємодії та постійний обмін інформацією із різними компонентами середовища.
Жога Р. А. Структура освітнього середовища майбутніх вчителів музичного мистецтва / Р. А. Жога, Л. В. Штефан // Педагогіка формування творчої особистості у вищій і загальноосвітній школах : зб. наук. праць. – Запоріжжя : КПУ, 2022. – Вип. 80. – Т. 1. – С. 43–48.
Keywords: середовище, освітнє середовище, компоненти, структура освітнього середовища, музично-педагогічна освіта, освітні інновації; environment, educational environment, components, structure of educational environment, music-pedagogical education, educational innovations