Подолання тривожних проявів у дошкільників з порушеннями мовлення засобами арт-терапії - Кондратенко, Анастасія (My University, 2024)
У магістерській роботі досліджено проблему особливості тривожності у дітей дошкільного віку з порушеннями мовлення, що вказує на її актуальність та багатоаспектність та підтверджено багатьма дослідженнями як у зарубіжній, так і вітчизняній психолого-педагогічній науці. Проаналізовано та розглянуто психолого-педагогічні дослідження, теоретичні обґрунтування сутності і значення причин виникнення тривожності у дошкільників з порушеннями мовлення. У дослідженні було використано експериментальні методики, спрямовані на вивчення тривожності у дошкільників з порушеннями мовлення. Результати використаних методик засвідчили домінування високого рівня тривожності, що негативно впливає на формування емоційної сфери дошкільників і затримує розвиток, як мовленнєвої, так пізнавальної сфери та дисгармонізує особистість на подальших етапах її становлення. В роботі виділено три рівні (низький, середній, високий) тривожності дітей дошкільного віку з порушеннями мовлення та кожен охарактеризовано. Також було розроблено програму корекції тривожної поведінки дітей дошкільного віку засобами арт-терапії. Метою означеної програми було зниження рівня тривожності у дошкільників засобами арт-терапії та оптимізація психоемоційного стану дітей дошкільного віку з порушеннями мовлення. Апробація розробленої програми на практиці засвідчила її дієвість, у більшості дошкільників відбулися якісні зміни у рівнях сформованості тривожної поведінки дітей з порушеннями мовлення, а саме було виявлено зниження рівня тривожності, підвищення саморегуляції та самоконтролю
Кондратенко А. Г. Подолання тривожних проявів у дошкільників з порушеннями мовлення засобами арт-терапії: пояснювальна записка до кваліфікаційної роботи магістра за спеціальністю 016 Спеціальна освіта / А. Г. Кондратенко ; наук. кер. Т. С. Калініна. – Харків, 2024
Keywords: діти дошкільного віку з порушеннями мовлення, тривожність, рівні тривожності, діагностичні методики, корекційно-розвиткова робота; preschool children with speech disorders, anxiety, levels of anxiety, diagnostic methods, corrective and developmental work