Джерела мовотворчості Олеся Гончара харківського періоду - Черемська, Ольга; Масло, Ольга (My University, 2018)
Cтаття присвячена мовностилістичному аналізові ранньої творчості Олеся Гончара, представленої нарисами, для яких характерний мовний образ Харкова – міста студентського буття, та оповіданнями, найбільш помітними серед яких є «Черешні цвітуть», «Іван Мостовий», «Пальма», «Орля», «Подруги». Увагу зосереджено на засобах творення образності в цих оповіданнях: асоціативно-образних полях, синонімічних рядах атрибутивів і дієслів із градаційною семантикою; кольорових, звукових і чуттєвих контрастах, епітетних і метафоричних конструкціях. Відзначено характерні ознаки ідіостилю письменника: публіцистична манера письма, широка палітра мовних засобів образотворення, символічне наповнення пейзажу, драматизація оповіді.
Черемська О. Джерела мовотворчості Олеся Гончара харківського періоду / О. Черемська, О. Масло // Культура слова. – Київ, 2018. – Вип. 88. – С. 143–156.
Keywords: мовотворчість Олеся Гончара, нариси, оповідання, асоціативно-образні поля, символічні образи, імпресіоністичні пейзажі, синонімічні ряди, дієслівні метафори; Оles Honchar’s linguistic creativity, essays, stories, associative imagery fields, symbolic images, impressionistic landscapes, sequence synonyms, verbal metaphors; языковое творчество Олеся Гончара, очерки, рассказы, ассоциативно-образные поля, символические образы, импрессионистические пейзажи, синонимические ряды, глагольные метафоры