Вираження комунікативної організації англомовного висловлювання лексико-синтаксичними засобами - Калембет, Катерина (My University, 2018)
Дипломна робота присвячена вивченню лексико-синтаксичних засобів, що використовуються у вираженні комунікативної організації висловлювання на матеріалі англійської мови. У зв’язку з тим, що комунікативна функція мовлення здійснюється насамперед засобами синтаксичних конструкцій, особливої важливості та актуальності набуває лексико-синтаксична орієнтація дослідження. Об’єкт дослідження – комунікативна організація англомовного висловлювання. Мета дослідження – теоретично обґрунтувати основи комунікативної організації англомовного висловлювання лексико-синтаксичними засобами, здійснити аналіз використання лексико-синтаксичних засобів у прозовій літературі. Наукова новизна полягає в уточненні понять «модальність», «модальні дієслова», низки лексичних засобів вираження комунікативної організації висловлювання; обґрунтуванні ключової ролі засобів вираження категорії модальності; розгляді аспектів тематичних компонентів англійського висловлювання. Практична значення роботи зумовлене тим, що результати її теоретичних та практичних досліджень можуть бути використані в навчально-педагогічному процесі при читанні курсів з теорії та практики перекладу; спецкурсів з проблеми модальності та лексико-синтаксичних елементів. Дипломна робота складається зі вступу, двох розділів, висновків до кожного розділу, загальних висновків, списку використаної літератури (82 найменування, із них 37 – іноземною мовою). Загальний обсяг роботи – 82 сторінки. Теоретичні питання роботи глибоко аналізують теоретичні засади дослідження категорії модальності як основи комунікативної організації англомовного висловлювання; дозволяють виокремити засоби вираження категорії модальності в англійській мові. У розділі розкрито особливості вираження комунікативної організації англомовного висловлювання; визначено місце лексико-синтаксичних та модальних засобів вираження в літературному тексті. У практичній частині роботи здійснено аналіз вираження комунікативної організації англомовного висловлювання лексико-синтаксичними засобами в романі Дж. Дешнера «Той, що біжить лабіринтом» та здійснено спроби практично дослідити використання лексико-синтаксичних засобів у прозовій літературі. Висновки до кожного розділу та загальні висновки чітко сформульовані та відповідають поставленим завданням.
Keywords: модальність, модальні дієслова, лексико-синтаксичні засоби, лінгвістика, проза; modality, modal verbs, vocabulary, lexical and syntactic means, prose; модальность, модальные глаголы, лексико-синтаксические средства, лингвистика, проза