Проблема "природа - людина" у літературно-художній інтерпретації Лесі Українки - Іваненко, Інна (My University, 2006)
Дисертація присвячена вивченню багатогранного образу природи як структурного елемента художньої концепції людини в творчості Лесі Українки. Розкривається роль феномену природи в процесі творення художньої моделі людини, а саме: природа як засіб моделювання конфлікту та природа як один із конструентів характеротворення. Концепт природи розглядається в поетичному та драматургічному доробку письменниці як навколишнє середовище, органічний і неорганічний світ та як природа людської особистості, сукупність її психічних та фізичних особливостей, характер, природжені здібності та нахили людини, її іманентна та фемінно-маскулінна природа тощо. При аналізі феномену природи як всезагального сущого у багатоманітності проявів, живого, одухотворенного універсуму, досліджується й внутрішня сутність „природних” речей. Проблема „природа – людина” в творчості Лесі Українки аналізується в українському та загальноєвропейському контексті із залученням іншомовних творів, малодосліджених у означеному аспекті.
Іваненко І. І. Проблема "природа - людина" у літературно-художній інтерпретації Лесі Українки / Іваненко І. І. : автореферат... канд. філ. наук : 10.01.01 «Українська література»; Харківський національний педагогічний університет імені Г.С.Сковороди. - 2006. - 21 с.
Keywords: проблема „природа – людина”, художня концепція людини, „натура”, „фюзіс”, феномен природи, концепт природи, драматичний конфлікт, конструмент характеротворення; problem „nature – human”, artistic conception of a human, „nature”, „fusis”, phenomena of nature, conception of nature, dramatic conflict, element of formation of the character; проблема „природа – человек”, художественная концепция человека, „натура”, „фюзис”, феномен природы, концепт природы, драматический конфликт, констуэнт характерообразования.