Історіографія, методика роботи з історико-педагогічними джерелами - Онипченко, Оксана Ігорівна (My University, 2022)
Навчально-методичний посібник містить стислий виклад лекцій з української історіографії. З'ясовується поняття предмета і завдання української історіографії, її джерела та місце в структурі історичної науки, обґрунтовується наукова періодизація зародження і розвитку знань з історії України. Особливу увагу приділено характеристиці витоків і особливостей розвитку української історичної думки, її розвитку в княжу добу, в козацько-гетьманські часи, в період перебування українських земель у межах Російської та Австро-Угорської імперій, а також у часи визвольних змагань за відновлення і зміцнення державної незалежності України. Простежується внесок в українську історичну науку провідних істориків, наукових осередків та інституцій як материкової України, так й української діаспори. Розвиток української історіографії розглядається на тлі європейської історичної науки. Навчально-методичний посібник орієнтовано на фахівців в галузі педагогіки, соціальної педагогіки/ соціальної роботи, викладачів закладів вищої освіти, для здобувачів освітньо-наукового ступеня «доктор філософії».
Історіографія, методика роботи з історико-педагогічними джерелами : навч.-метод. посібник для здобувачів вищої освіти третього (освітньо-наукового) рівня «доктор філософії» / уклад. : О. І. Онипченко. – Харків, 2022. – 103 с.
Keywords: Історіографія, методика роботи, історико-педагогічні джерела