СОЦІАЛЬНО-ПЕДАГОГІЧНА ПРОФІЛАКТИКА ЖИТТЄВОГО СТРЕСУ У ДІТЕЙ, ЯКІ ПОСТРАЖДАЛИ ПІД ЧАС ВОЄННИХ ДІЙ - БЕЗУЛИК, Альона (My University, 2020)
Дослідження присвячене проблемі соціально-педагогічної профілактики життєвого стресу у дітей, які постраждали під час воєнних дій. Проаналізовано сучасний стан розвитку соціально-педагогічної профілактики життєвого стресу у дітей, які постраждали під час воєнних дій. Соціально-педагогічна профілактична діяльність визначається як комплекс ідей, думок, факторів, основних напрямків попереджувального виховного впливу. Уся профілактична робота повинна здійснюватись цілісно. Такий цілісний процес має ґрунтуватись на певних принципах наступності та єдності всіх ланок загального соціально-педагогічного виховання та перевиховання. Досліджено сучасний стан розвитку соціально-педагогічної профілактики життєвого стресу у дітей, які постраждали під час воєнних дій. Проведена педагогічна діагностика як в експериментальній, так і в контрольній групах показала, що переважає середній та низький рівні протидії стресовим ситуаціям у дітей-переселенців за визначеними критеріями. Теоретично обґрунтовано соціально-педагогічну профілактику як засіб протидії стресовим ситуаціям у дітей-переселенців, яка сприяє формуванню стійких емоційних якостей, має особливе значення для подальшого життя дітей, їхнього емоційного здоров’я, відкриває можливості для саморозвитку та самосвідомості, формує активну соціальну позицію, дитина починає усвідомлювати себе як член суспільства і конкретизується у новій суспільно значущій позиції. Експериментально перевірено ефективність розробленої програми ефективності соціально-педагогічної профілактики життєвого стресу у дітей, які пережили травмівні події. Кількісний і якісний аналіз отриманих на контрольному етапі експериментального дослідження даних дозволив підтвердити ефективність соціально-педагогічної профілактики як засобу протидії стресовим ситуаціям у дітей-переселенців. Результати магістерської роботи можуть бути використані для подальшого вдосконалення теорії та практики вищої освіти, зокрема для організації позааудиторної виховної роботи здобувачів освіти.
Безулик А.О. Соціально-педагогічна профілактика життєвого стресу у дітей, які постраждали під час воєнних дій : кваліфікаційна робота за спеціальністю 231 Соціальна робота / А. О. Безулик ; наук. керівник Марія Андреєва. – Харків, 2020.
Keywords: соціально-педагогічна профілактика, життєвий стрес, діти, які постраждали під час воєнних дій