Антропогенний вплив на формування орнітофауни полезахисних лісосмуг Харківської області Куп’янського району - Бондар, Віра; Дехтярьова, Олена; Прокопенко, Людмила (My University, 2021)
На склад орнітофауни полезахисних лісосмуг України впливають непрямі антропогенні чинники: поява селітебних ландшафтів, забруднення навколишнього середовища, нерегульоване полювання, вирубка лісосмуг місцевим населенням та пожежі. Полезахисні лісосмуги виконують важливу роль у житті птахів протягом всього року, що свідчить про концептуальне значення полезахисних лісосмуг у формуванні орнітофауни.
Бондар В. О. Антропогенний вплив на формування орнітофауни полезахисних лісосмуг Харківської області Куп’янського району / В. О. Бондар, О. О. Дехтярьова, Л. І. Прокопенко // Science and education: problems, prospects and innovations : материалы V Междунар. науч.-практ. конф. (Япония, Киото, 4-6 февраля 2021 г.). – Киото, 2021. – С. 293–299
Keywords: лісосмуга, мікроклімат, ландшафт, орнітофауна, екосистема, біорізноманіття, Червоної книги України, Червоний список Харківської області.