Переяславське князівство: від утворення до занепаду - Вигівська , Роберта (My University, 2023)
Кваліфікаційна робота присвячена комплексному дослідженню історії Переяславського князівства від моменту його зародження як територіального ядра у складі Русі до остаточного занепаду під ударами монголо-татарської орди у 1239 році. У роботі проаналізовано унікальний геополітичний статус регіону як «східного форпосту», що забезпечував захист руських земель від нападів кочівницьких племен.
Keywords: Київська Русь; Переяславське князівство; феодальна роздробленість; династія Мономаховичів; князівська влада; соціально-економічний розвиток; кочівники; монголо-татарська навала; X–XIII століття