Управління процесом формування культури самоорганізації майбутніх педагогів - Репко, Інна; Одарченко, Вероніка (My University, 2021)
Уміння самоорганізації є основним критерієм професійної діяльності фахівця будь-якої галузі. Під професійною культурою педагога автори розуміють комплекс загальнопедагогічних та фахових знань, умінь і навичок, що роблять педагога майстром своєї справи. Поняття «культура самоорганізації» майбутнього педагога виявляється в усвідомленому ставленні до успішності власної діяльності, готовності до самостійного ефективного її здійснення, умінні планувати свою діяльність, організувати себе, а також у здатності виконувати свідому роботу над собою з метою всебічного розвитку, удосконалення рис характеру та здібностей, необхідних майбутньому педагогу для підвищення рівня власного професіоналізму. Професійна освіта майбутніх педагогів у сучасних умовах має стати фундаментом перспективного навчання, що поступово трансформується в безперервну освіту протягом усього життя. Тож основним завданням освіти є максимальне розкриття потенціалу кожного студента, його розвитку, підготовки до постійного вдосконалення, саморозвитку, самореалізації, формування культури самоорганізації. Враховуючи, що культура самоорганізації пов’язана з умінням організувати себе, ця риса майбутнього вчителя допоможе йому добирати форми й засоби організації професійної діяльності, здійснювати моніторинг педагогічної діяльності та своєчасну корекцію організаційної стратегії; уміти добирати й використовувати доцільні засоби педагогічної комунікації. На підставі аналізу наукової літератури з проблеми дослідження було визначено такі педагогічні умови управління формуванням культури самоорганізації майбутніх педагогів: забезпечення розвитку потреби культури самоорганізації студентів у процесі засвоєння технологій тайм-менеджменту; активізація самостійної навчально-пізнавальної роботи майбутніх учителів на основі рефлексивної оцінки власної діяльності. Управління процесом формування культури самоорганізації майбутніх педагогів автори розкривають як вид діяльності, що забезпечується сукупністю цілеспрямованих впливів на студентів із метою забезпечення соціально значущих показників їхніх здібностей.
Репко І. П. Управління процесом формування культури самоорганізації майбутніх педагогів // І. П. Репко, В. І. Одарченко // New impetus for the advancement of pedagogical and psychological sciences in Ukraine and EU countries: research matters : Collective monograph. – Riga : Baltija Publishing, 2021. – Vol. 2. – P. 120–135.
Keywords: управління, самоорганізація, майбутній педагог, професійна діяльність, розвиток; management, self-organization, future teacher, professional activity, development