До проблеми розвитку мовлення у дошкільників з інтелектуальними порушеннями в умовах кризових соціальних викликів - Проскурняк, Олена; Калініна, Тетяна; Яцинік , Алла (My University, 2026)
У статті здійснено теоретико-аналітичний огляд проблеми розвитку зв’язного мовлення у дітей дошкільного віку з інтелектуальними порушеннями в умовах сучасних соціальних викликів, зумовлених воєнними подіями в Україні. Обґрунтовано актуальність корекційно-розвиткової роботи як складової системи спеціальної освіти, спрямованої на подолання мовленнєвих труднощів та забезпечення комунікативного розвитку дітей з особливими освітніми потребами. Проаналізовано наукові підходи вітчизняних і зарубіжних дослідників до розуміння механізмів формування зв’язного мовлення у дітей з інтелектуальними порушеннями. Визначено, що недорозвинення мовлення у цієї категорії дітей має системний характер і проявляється у збідненості словникового запасу, порушенні граматичної будови мовлення, труднощах у встановленні логіко-смислових зв’язків між подіями та фрагментарності висловлювань. Умови воєнного часу посилюють зазначені порушення через зростання рівня тривожності, емоційної нестабільності та обмеження повноцінної соціальної взаємодії. Особливу увагу в статті приділено аналізу навчання розповіді за картиною як ефективного корекційно-розвиткового засобу формування зв’язного мовлення. Обґрунтовано, що використання наочно-образного матеріалу створює додаткову опору для мовленнєвої діяльності, активізує зорове сприйняття, мислення та уяву, сприяє формуванню послідовності, структурованості й смислової завершеності висловлювання. Картина розглядається як засіб опосередкованої комунікації, що полегшує вербалізацію емоційного досвіду дитини та знижує мовленнєву напругу. Наголошено на необхідності комплексного підходу до організації корекційно-розвиткової роботи, який передбачає урахування індивідуальних психофізичних особливостей дітей, створення емоційно безпечного освітнього середовища та поєднання мовленнєвих завдань з ігровою діяльністю. Зроблено висновок, що навчання розповіді за картиною є доцільним і результативним напрямом корекції зв’язного мовлення у дітей дошкільного віку з інтелектуальними порушеннями в умовах сучасних соціальних трансформацій.
Keywords: зв’язне мовлення; інтелектуальні порушення; діти дошкільного віку; корекційно-розвиткова робота; навчання розповіді за картиною; особливі освітні потреби; воєнні соціальні умови; coherent speech; intellectual disabilities; preschool children; correctional and developmental work; storytelling based on pictures; special educational needs; wartime social conditions