Додаткові та альтернативні засоби комунікації в ранньому втручанні: особливості та перспективи використання - Потамошнєва, Олена; Мантулєнко, Марія (My University, 2024)
Батьки дітей із порушеннями психофізичного розвитку часто стикаються зі складними запитаннями щодо майбутнього мовлення дитини. Одним із найбільших побоювань є те, що дитина може зовсім не навчитися говорити, а використання альтернативних або додаткових засобів комунікації (ДАК) нібито може завадити розвитку природного мовлення. Однак сучасні дослідження та практика раннього втручання доводять, що ці побоювання безпідставні. Додаткові засоби комунікації не замінюють природного мовлення, а підсилюють наявні комунікативні можливості дитини. Вони забезпечують засоби для спілкування вже на ранніх етапах розвитку, навіть якщо мовлення ще не сформувалося або розвивається із затримкою.
Keywords: мовлення; альтернативні засоби комунікації; діти з порушеннями психофізичного розвитку