Символ ВОДОРИБОС в українській мові - Міняйло, Роман (My University, 2017)
Досліджено прадавній символ ВОДОРИБОС в українській мові. Установлено, що його ядерну зону складають смисли ‘неподільність’, ‘усепоглинущість’ і ‘значущість’, приядерну – образи із нерозривною єдністю ознак риби та води. Виявлені діалектні назви риб та іхтіономени свідчать про значущість символіки ВОДОРИБОСа. Периферійну зону символу утворюють фразеологічні одиниці різних типів, які набули метафоричних значень, утративши символічне.
Міняйло Р. В. Символ ВОДОРИБОС в українській мові / Р. В. Міняйло // Дослідження з лексикології і граматики української мови : зб. наук. праць. – Дніпро, 2017. – Вип. 18. – C. 64–70.
Keywords: символ ВОДОРИБОС, символічне значення, метафорич- не значення, діалектні назви риб, іхтіономени, паремії, власне фразеологізми; symbol VODORYBOS, symbolic meaning, metaphoric meaning, dialect fish names, ichthyological nomenclature, paremias, actual idioms; символ ВОДОРЫБОС, символическое значение, ме- тафорическое значение, диалектные названия рыб, ихтиономены, паремии, собственно фразеологизмы