Жанрова структура публікацій у Інтернет мережі - Ліхно, Ярослав (My University, 2019)
Поява глобальної мережі спричинила за собою перехід більшої частини друкованих видань в режим онлайн. Функціонування ЗМІ в віртуальному просторі неможливо без процесів інтеграції жанрів, форм, організації праці журналістської діяльності і взаємодії між комунікантами. Якщо жанрові особливості традиційних ЗМІ є більш-менш чітко вираженими, то інтернет-ЗМІ стирають кордони між формами подачі новинних і аналітичних повідомлень. Це робить тенденцію перетікання жанрів чітко вираженою, що призводить до появи нових, актуальних, невластивих для традиційних ЗМІ, форм подачі інформації. Мета роботи - дослідження жанрової специфіки інтернет-видання «The Guardian». Перший розділ містить обґрунтування теоретичних аспектів дослідження, що засвідчує плідне опрацювання літератури з аналізованого питання. Узагальнено основні поняття жанру та розкрита сутність жанроутворюючих факторів, схарактеризована жанрова структура масових web-видавництв тощо. Аналіз теоретичного матеріалу видається детальним і обґрунтованим. У другому розділі детально проаналізована електронна мова в аспекті жанрової організації публікацій в Інтернет мережі. У роботі здійснено лінгвістичний аналіз тексту статей британського онлайн-таблоїда The Guardian. Методи дослідження:теоретичні (аналіз, синтез, аналогія, узагальнення, класифікація, формалізація, абстрагування, прогнозування, висування гіпотези); практичні/емпіричні (спостереження, вимірювання, опис, порівняння). Практичне значення роботи вбачаємо у можливості використання результатів і висновків дослідження у спецкурсах з дискурсології, лінгвістики тексту, в розвідках студентів і аспірантів. Основні положення дослідження були проведені на науковому семінарі кафедри іноземної філології. "Актуальні проблеми сучасної англістики".
Ліхно Я. В. Жанрова структура публікацій у Інтернет мережі : пояснювальна записка до магістерської роботи спеціальності 014 «Англійська мова» / Я. В. Ліхно ; наук. керівник Олена Кобзєва. – Харків, 2019. – 97 с.
Keywords: жанр, жанроутворюючі фактори, електронно-мовленнєві жанри, гіпертекст; genre, genre-forming factors, electronic speech genres, hypertext; жанр, жанроутворюючи факторы, электронно-речевые жанры, гипертекст