Формування математичної компетентності у молодших школярів з порушенням інтелекту в умовах інклюзивного освітнього середовища. - Степанова, Карина (My University, 2020)
У магістерській роботі окреслена важливість формування математичної компетентності молодших школярів з порушенням інтелекту, схарактеризовано пріоритетність інклюзивної форми навчання. Під час опрацювання науково-педагогічної літератури з теми дослідження були з’ясовані основні принципи побудови освітньої роботи в умовах організації інклюзивного освітнього середовища, методи формування математичної компетентності дітей молодшого шкільного віку, особливості роботи з молодшими школярами з порушенням інтелектуальної сфери. Основними завданнями експериментального дослідження було визначено створення корекційної програми формування математичної компетентності молодших школярів з порушенням інтелекту на основі ознайомлення з геометричним матеріалом, обґрунтування доцільності формування логічних умінь у молодших школярів з порушенням інтелектуальної сфери у процесі навчання математиці, на підставі аналізу існуючих діагностичних методик виробити оптимальний діагностичний інструментарій визначення рівня сформованості математичної компетентності у молодших школярів з порушенням інтелекту. На підставі отриманих статистичних результатів експериментальної частини педагогічного дослідження було зафіксовано підвищення рівня математичної компетентності в учнів молодших класів, які були залучені до проведення експерименту.
Степанова К. Формування математичної компетентності у молодших школярів з порушенням інтелекту в умовах інклюзивного освітнього середовища : магістерська робота спеціальністі 016 Спеціальна освіта / К. Степанова; наук. керівник Алла Яцинік. – Харків, 2020.
Keywords: математична компетентність, логічні уміння, геометричний матеріал, порушення інтелекту, інклюзивне навчання; mathematical competence, logical skills, geometric material, intellectual disabilities, inclusive education; математическая компетентность, логические умения, геометрический материал, нарушения интеллекта, инклюзивное обучение