Особливості переживання психотравми дітьми з порушеннями психофізичного розвитку під час війни - Бровченко, Анастасія; Хижняк, Марина (My University, 2024)
У статті аналізується проблема переживання психотравми і проявів посттравматичних стресових розладів у дітей та підлітків, що мають психофізичні порушення. Авторами проведений аналіз деяких чинників, що визначають особливості впливу психотравмуючих подій, які довелося пережити дітям під час війни, на перебіг їх психічного розвитку. Особливо яскраво цей вплив проявляється у дітей, чий розвиток був порушений первинно. Відзначено, що ця категорія дітей є найбільш вразливою категорією населення, що постраждала від воєнного конфлікту, але, незважаючи на це, а також на те, що Україна вже давно знаходиться у стані війни, глибоких досліджень цієї проблеми проводилося дуже мало. Хоча, звичайно, практикам, працюючим з дітьми, що мають психофізичні порушення, вже давно знайомі наслідки пережитих ними психотравм, що проявляються в емоційній сфері, у поведінці, а також у когнітивній сфері. В статті визначаються як загальні ознаки посттравматичного стресу як у дітей та підлітків взагалі, так і специфічні його прояви у дітей з порушеннями психофізичного розвитку. На основі проаналізованих досліджень зроблені деякі припущення щодо факторів, які впливають на особливість перебігу посттравматичних станів у означеної групи дітей. Крім аналізу їх психологічних особливостей (утрудненість когнітивних процесів, обмежений і часто викривлений світогляд, складність формування процесів саморегуляції та конструктивних копінг-стратегій, інфантильність у емоційно-вольовій сфері та в поведінці) і ослабленого фізичного здоров’я, що впливають на сприйняття психотравмуючої ситуації та перебіг адаптації до нових умов існування, приділяється також увага зовнішнім чинникам. Це ставлення батьків, а також інших значимих дорослих, щодо травмуючої ситуації та дитини, яка її переживає, що сприяє або заважає процесам зцілення. Описані емоційно-вольові та поведінкові прояви на кожному етапі переживання та проживання дітьми психологічної травми, а також можливі хворобливі наслідки у випадку здійснення найгірших сценаріїв її розвитку, коли на основі посттравматичного стресу починає формуватися посттравматичний стресовий розлад. Відзначається, що для дітей та підлітків, які мають порушення розвитку, суттєво вищий ризик формування розладів психіки внаслідок пережитих психотравм.
Бровченко А. К. Особливості переживання психотравми дітьми з порушеннями психофізичного розвитку під час війни / А. К. Бровченко, М. В. Хижняк // Перспективи та інновації науки (Серія «Педагогіка», Серія «Психологія», Серія «Медицина»), 2023. – № 4(22). – С 357–370
Keywords: психотравма, діти з порушеннями психофізичного розвитку, психологічні наслідки переживання дітьми травмуючих подій, етапи переживання дітьми з психофізичними порушеннями психологічної травми; psychotrauma, children with mental and physical developmental disorders, psychological consequences of children experiencing traumatic events, stages of experiencing psychological trauma by children with psychophysical disorders