ОСНОВНІ АСПЕКТИ ФОРМУВАННЯ ПЕДАГОГІЧНОЇ КУЛЬТУРИ У МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ПОЧАТКОВОЇ ШКОЛИ - Пилипенко, Наталія (My University, 2015)
Автор статті теоретично обґрунтовує основні аспекти формування педагогічної культури у майбутніх учителів початкової школи; розкриває психолого–педагогічні умови формування професійно-педагогічної культури майбутніх учителів початкової школи; виокремлює етапи становлення і розвитку педагогічної культури вчителя як суспільно-історичного явища, розкриває сутність загальної структури професійних якостей (психограмму) учителя початкової школи. У статті розглядаються принципи підготовки майбутніх вчителів до процесу формування педагогічної культури учнів. У статті розглядаються питання становлення і розвитку педагогічної культури вчителя як суспільно-історичного явища, серед яких слід автор виділяє чотири етапи: емпіричний (інтуїтивно-практичний); репродуктивний (лінійний за структурою, моністичний за методологією); прагматичний (еклектичний за методологією, плюралістичний щодо підходу) та науковий (рефлексивний). Автор статті акцентує увагу, що при розробці профессіограмми вчителя початкових класів слід ураховувати наступні принципи: комплексний підхід щодо вивченні професійної діяльності; цілеспрямоване складання профессіограмми, підлегле досягненню конкретної практичної мети; диференціація профессіографічних характеристик,; відображення реального стану професії в конкретних соціально-економічних умовах; облік перспектив й професійного росту; надійність і науковість.
Пилипенко Н. В. Основні аспекти формування педагогічної культури майбутніх учителів початкової школи / Н. В. Пилипенко // Педагогіка формування творчої особистості у вищій і загальноосвітній школах. – Запоріжжя, 2015. – Вип. 42 (95). – С. 493–498
Keywords: педагогічна культура, професійно-педагогічна культура, професіограма, принципи; pedagogical culture, professional and pedagogical culture, pedagogical culture, professiogram principles; педагогическая культура, профессионально-педагогическая культура, педагогическая культура, профессиограмма, принципы